Výcvikovým „peklem“ armádních rangerů poprvé zdárně prošly ženy

Proslulý výcvik rangerů – elitní jednotky americké armády – poprvé zdárně dokončily také ženy. Náročný program započalo v dubnu na základně Fort Benning v Georgii celkem 19 žen. Výcvik, který má rangery naučit překonávat stres, únavu nebo hlad, plně absolvovaly dvě z nich. Jejich nasazení však ještě musí v lednu posvětit Pentagon.

Cílem programu je zdokonalení velitelských schopností a vojáci se připravují ve fyzicky a psychicky mimořádných podmínkách v lesích, bažinách a horách. Patnáct procent amerických vojáků jsou ženy, ale některé jednotky pro ně jsou zatím uzavřeny.

  • Rangeři nejsou jedinou elitní složkou americké armády, která se otevírá ženám. Velení námořnictva oznámilo, že jim nabídne místa ve svých jednotkách SEAL, pokud zvládnou potřebný výcvik.

Úkolem elitních skupin US Rangers je provádět zejména tajné a záchranné akce. „Důležitou součástí je test fyzické kondice, který se skládá ze 49 kliků, 59 dřepů, běhu na pět mílí (osm kilometrů), osmi shybů, plavání, navigace, pochodu na 12 mílí za tři hodiny, běhu s překážkami, čtyřdenního pohybu v horách, tří seskoků padákem, čtyř leteckých útoků vrtulníkem, přesunů v gumových člunech a 27 dní bojové hlídky,“ uvádí škola v popisu výcviku.

Výcvik pod vedením amerických rangers
Zdroj: Reuters

Americká armáda začala před dvěma lety otevírat všechny své jednotky oběma pohlavím a prověřuje, zda některé obory přece jenom nezůstanou pro ženy uzavřeny. „Standardy se nesmí snižovat. Jak vždycky ráda říkám – musí existovat standardy mise, a ne žádné genderové standardy. Musí to platit všude a voják musí mít fyzickou i psychickou sílu, aby misi zvládl," zmiňuje bývalá armádní pilotka Amber Smithová. Například válkami v Iráku a v Afghánistánu už prošly tisíce žen na různých pozicích.

Rangerským kurzem prochází až 90 procent vyšších důstojníků pěchoty. Škola byla založena v době korejské války v 50. letech. Kurz je rozložen na 61 dní, avšak v některých případech, jako tomu bylo třeba právě u dvou vojaček, někteří vojáci určité fáze absolvují dvakrát.

  • K absolutoriu se propracuje v průměru jenom 40 procent uchazečů.
  • Cvičí se 20 hodin denně. Vojáci dostávají aspoň dvakrát denně najíst a průměrná doba spánku je tři a půl hodiny.
  • Na sobě nosí výbavu vážící od 29 do 41 kilogramů a za celý kurz na hlídkách urazí 320 kilometrů.
Povolení prvním ženám u Rangerů se má schvalovat v lednu (zdroj: ČT24)