Putinův přítel Jakunin chce do senátu

Vlivný ruský politik Vladimir Jakunin, šéf ruských státních železnic, míří do horní komory ruského parlamentu. Podle agentury TASS se Jakunin hodlá ucházet o senátorské křeslo za nejzápadnější ruskou Kaliningradskou oblast. Podle ruských zákonů ale bude muset po získání mandátu opustit funkci ředitele drah.

Jakunin je považován za jednoho z nejmocnějších ruských oligarchů s těsnými vazbami na Kreml. Podle informací, které pronikly do médií, své politické záměry již před půl rokem konzultoval s prezidentem Vladimirem Putinem.

Jakunin je od loňského března vystaven americkým sankcím za aktivní podporu okupace Krymu. Sankce Evropské unie se na něj nevztahují. V Rusku je častým terčem kritiky ruské opozice. Protikorupční aktivista Alexej Navalnyj o něm letos v květnu napsal, že u obce Akulinino jižně od Moskvy vlastní obří palácový komplex.

„Nakradl si ve státní firmě a staví si rezidenci... Cožpak se těch oblud nikdy nezbavíme?“ komentoval Navalnyj majetkové poměry ruského miliardáře.

Jakunin má křeslo senátora prakticky jisté

Křeslo pro Jakunina v ruské Radě federace je možné považovat za jisté. Podle ruských zákonů bude záviset na výsledku zářijové volby kaliningradského gubernátora - vítěz vybere senátora za svou oblast ze tří kandidátů, jejichž jména musí oznámit ještě před volbami. Jakunina zařadil na svou kandidátku Nikolaj Cukanov, který v souboji o gubernátorské křeslo bude hájit barvy hlavní kremelské strany Jednotné Rusko.

Moskevský rozhlas informoval, že Kreml nyní horečně uvažuje o Jakuninově nástupci v čele železnice. Mezi kandidáty jsou prý dosavadní šéf společnosti Gazprom Alexej Miller, vicepremiér Arkadij Dvorkovič nebo ministr dopravy Maxim Sokolov.

V zahraničí je Jakunin znám pořádáním politické konference Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, kterou loni navštívil český prezident Miloš Zeman. Letos údajně na Rhodos zamíří Václav Klaus.

Horizont ČT24: Jakunin chce být senátorem (zdroj: ČT24)