Tajný úkol: Dostat „krajánky“ zpět. USA kritizují Čínu za nasazené agenty

Washington si stěžuje na vysílání agentů, kteří se pokoušejí přimět uprchlé Číňany k návratu do vlasti. Tito lidé v utajení prý přicházejí z Číny do USA pravděpodobně jako turisté nebo na obchodní víza, informoval deník New York Times s odvoláním na americké vládní zdroje. Jedním z lidí, po němž Čína pátrá, je prý uprchlý bratr předního poradce někdejšího prezidenta Chu Ťin-tchaa.

Podle amerického deníku jde o tajné agenty podřízené čínskému ministerstvu veřejné bezpečnosti, které prý bylo pověřeno operací Hon na lišku. Ta spočívá ve vypátrání čínských emigrantů, kteří mají být zastrašovacími taktikami přinuceni k návratu do Číny. Jejich součástí jsou prý například i hrozby příbuzným, které zanechali uprchlíci ve své rodné zemi.

V některých případech jde údajně i o to, dostat zpět do Číny nezákonně získané peníze. Operace je prý součástí populární protikorupční kampaně čínského prezidenta. Činnost agentů údajně nabyla na intenzitě v posledních měsících.

Pronásledování bývalého prezidentského poradce Ling Wan-čchenga, který odešel do USA před více než rokem, by podle zdrojů listu mohlo zkomplikovat i zářijovou návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Bílém domě. Wan-čcheng odešel, když doma upadl v nemilost úřadů.

Čínská policie
Zdroj: ČTK/AP

Počet lapených uprchlíků se údajně blíží tisícovce

Podle údajů čínského ministerstva bylo od roku 2014 přivedeno zpět 930 podezřelých. Mezi nimi prý bylo 70 lidí, kteří tak učinili dobrovolně. Dle nezávislých zdrojů byli agenti s podobným úkolem nasazeni i v dalších zemích světa.

Čínské úřady prozatím na prosby o komentář nijak nereagovaly. Tamní představitelé se však v minulosti několikrát chlubili úspěchy v „lovu ekonomických uprchlíků“. Činnost zmíněné operace Hon na lišku navíc často popisovala státní média.

Nicméně i historie tajných služeb USA má řadu případů, kdy byly agenti v utajení posíláni do cizích zemí – někdy i s úkolem unést či zabít konkrétní osoby. Po útocích z 11. září 2001 vysílala CIA své týmy, aby vypátraly členy Al-Káidy a uvěznili je či předaly vládám jiných států k výslechu.

Horizont: Čínský Hon na lišku (zdroj: ČT24)