Tchien-ťin: 114 mrtvých, lidé protestují a požadují odškodnění

Zhruba stovka lidí, jejichž domy poškodily středeční mohutné výbuchy nebezpečného materiálu v čínském přístavním městě Tchien-ťin, se shromáždila k protestu. Demonstranti od vlády požadovali náhradu škody. Bilance neštěstí mezitím stoupla na 114 mrtvých, desítky lidí jsou stále pohřešovány, napsala agentura AP. Podle agentury Reuters bylo protestujících několik set.

Exploze otřásla skladištěm nebezpečného materiálu. V sobotu poprvé úřady přiznaly, že na místě byly uskladněny mimořádně toxické látky včetně kyanidu sodného. Tentýž den také úřady rozšířily evakuační okruh na tři kilometry, bez střechy nad hlavou zůstalo více než 6000 lidí. Mezi evakuovanými jsou i zahraniční zaměstnanci společnosti Home Credit, mezi nimiž jsou také Češi.

Nejspíše nebyla dodržena pravidla pro bezpečnost práce

Čínská pravidla pro bezpečnost práce vyžadují, aby podobná zařízení byla nejméně 1000 metrů od obytných budov, úřadů a silnic. Online mapa nicméně ukazuje, že sklad Ruihai International Logistics byl ve vzdálenosti 500 metrů od dálnice a také od bytového komplexu s plochou 100 tisíc čtverečních metrů. V těchto bytech tlaková vlna vyrazila okna, ohnivá koule ožehla zdi a všichni obyvatelé museli být evakuováni.

Výbuchy v Tchien-ťinu patří mezi nejtragičtější průmyslová neštěstí v posledních letech v Číně. V červnu 2013 si požár v drůbežárně v provincii Ťi-lin vyžádal 121 obětí. V srpnu 2014 zabil výbuch prachu v kovozpracující továrně ve východočínské provincii Ťiang-su 97 osob.

Cenzura webových stránek s „nepodloženými“ informacemi

Čínské úřady zahájily masivní cenzurní akce na internetu proti všem, kdo v souvislosti s neštěstím údajně šíří „paniku“ a „nepodložené zvěsti“. Jak informovaly tiskové agentury, úřady už zrušily 50 webových stránek.

Některé z uzavřených stránek tvrdily, že počet obětí v Tchien-ťinu je nejméně tisíc. Další uzavřené stránky psaly, že se jedno z nákupních středisek ve městě stalo obětí rabování.

Atmosféra ve městě Tchien-ťin: nejistota a strach (zdroj: ČT24)

K šíření nepotvrzených zvěstí přispívá také to, že podle rodin pohřešovaných lidí jim Peking nedává dostatek informací a nechává je v nejistotě.

Čínský prezident Si Ťin-pching připustil, že neštěstí v Tchien-ťinu odhalilo nedostatky bezpečnosti industriálních prostorů a dodal, že tato lekce byla „zaplacena krví“.

Horizont: Obyvatelé Tchien-ťinu se bouří proti úřadům (zdroj: ČT24)
Vydáno pod