Začalo jihokorejsko-americké cvičení. Simuluje obranu proti útoku od KLDR

Desítky tisíc vojáků zahájily každoroční jihokorejsko-americké vojenské cvičení, jehož scénář simuluje útok Severní Koreje. KLDR předem vyzvala ke zrušení manévrů a pohrozila odvetou jak Soulu, tak Washingtonu. Cvičení probíhá pod názvem Ulchi Freedom Guardian a jsou do něho zapojeny armády dalších sedmi zemí.

Cvičení, které potrvá do 28. srpna, je převážně počítačově simulované, ale i tak se ho zúčastní 50 000 jihokorejských a 30 000 amerických vojáků. Soul a Washington trvají na tom, že manévry mají čistě obranný význam.

„Jižní Korea je odpovědná sama za svou obranu, nicméně pokud by došlo k jejímu napadení a porušení příměří z roku 1953, Spojené státy zavazuje spojenecká smlouva k tomu, že přijdou Soulu na pomoc,“ vysvětlil koreanista Petr Bláha.

Situace ve vztazích mezi Jižní a Severní Koreou byla loni touto dobou, kdy začínala cvičení, o dost lepší. Naopak ve srovnání s předloňskem je lepší.
Jana Hajzlerová
předsedkyně Česko-korejské společnosti

Zároveň připomněl takřka padesátiletou historii společných vojenských manévrů obou zemí. „První cvičení se konalo v roce 1968 a bylo reakcí na (byť neúspěšný) útok komanda severokorejských zvláštních jednotek na Modrý dům, sídlo jihokorejských prezidentů, s cílem zabít tehdejší hlavu státu Pak Čong-huie,“ dodal Bláha.

Společné manévry jihokorejské a americké armády probíhají od konce 60. let (zdroj: ČT24)

Jako každoročně hrozí Severní Korea odplatou

V Jižní Koreji se nachází patnáct amerických vojenských základen. Je zde dislokováno celkem 28 500 vojáků.

Po vzoru minulých let i tentokráte Severní Korea označila cvičení za „vyhlášení války“ chvástajíce se svou schopností provést odvetné údery proti Soulu a Bílému domu. Severokorejské ministerstvo zahraničí minulý týden vyzvalo k okamžitému odvolání manévrů a varovalo Washington, že bude odpovědný za „veškeré následky“, pokud se cvičení uskuteční.

Z komunistické KLDR rovněž zazněly opakované hrozby útokem na prezidentské paláce USA i Jižní Koreje. Podle severokorejského prohlášení by měly mít obě země na paměti, že Bílý dům ve Washingtonu i Modrý dům v Soulu, v němž sídlí jihokorejská prezidentka, jsou na dostřel severokorejských raket.

Letošní cvičení přichází v době zvláště vysokého napětí, kdy Jižní Korea obvinila KLDR z nastražení min, které zranily jihokorejskou pohraniční hlídku. To ale Pchjongjang popírá.