Střelba v belgickém Lutychu: pět mrtvých a přes 120 zraněných

Lutych (Belgie) – Nejméně pět mrtvých a 120 raněných, taková je bilance dnešního útoku šíleného střelce v belgickém Lutychu. Ze zatím neznámých důvodů začal v centru města po lidech házet granáty a střílet. Šlo o 33letého Nordine Amraniho, který byl před třemi lety odsouzen na pět let kvůli obchodu s drogami a zbraněmi. Zprávy hovořící o skupině tří až čtyř pachatelů se zatím nepotvrdily. Situace je podle policie pod kontrolou, úřady útok nehodnotí jako teroristický. Oběťmi vraha je na místě zabitá pětasedmdesátiletá žena, stejně jako dva mladí lidé ve věku 15 a 17 let a sedmnáctiměsíční batole, které podlehlo zraněním v nemocnici několik hodin po útoku.

Chvíle hrůzy začaly na náměstí sv. Lamberta půl hodiny po poledni, kdy byl střed města plný lidí spěchajících na nedaleké vánoční trhy. Amrani, oblečený do maskáčů, vylezl na střechu malého pekařství a začal odtud házet granáty na nedalekou autobusovou zastávku a pak zahájil palbu z pistole a samopalu. Střílel bez rozmyšlení po okolí, v jednu chvíli ostřeloval svým kalašnikovem projíždějící linkový autobus. V obklíčení policisty se nakonec podle médií střelil do hlavy. Po střelbě kolemjdoucí v panice prchli do místních obchodů, které jejich majitelé zavřeli a zabarikádovali se v nich.

Automobily a autobusy byly následně vykázány z centra, ve dvoře nedalekého justičního paláce byla zřízena provizorní služba rychlé lékařské pomoci. Lékařské týmy byly povolány i ze sousedního Nizozemska. Na náměstí byli přivoláni pyrotechnici, protože po útoku tam podle policie zůstaly „podezřelé“ předměty. Policie náměstí a jeho okolí evakuovala.

Lékaři se obávají, že počet mrtvých se může ještě zvýšit. Podle ministryně vnitra Joëlle Milquetové pět zraněných v nemocnici zápasí o život, mezi nimi i dvouleté dítě.

Podle Le Soir není zatím jasné, jak Amrani zahynul. Jisté je, že policisté ho nezabili; podle některých svědků otočil zbraň proti sobě, jiní tvrdí, že byl zabit střepinou vrženého granátu. Žil v Lutychu a měl se dnes dostavit k policejnímu výslechu, řekla novinářům prokurátorka Danielle Reyndersová. Příčinu předvolání neuvedla. Na místo masakru se vypravil premiér Elio Di Rupo i belgický král Albert II. a královna Paola. „Naše myšlenky jsou s postiženými, s jejich rodinami a milovanými, se všemi obyvateli Lutychu,“ uvádí se v prohlášení premiérovy kanceláře.

Náměstí sv. Lamberta (Place Saint Lambert) je rušnou komunikační tepnou třetího největšího belgického města, denně tu projíždí na 1 800 městských autobusů. Nedaleké náměstí Place du Marché je v těchto dnech místem velkého vánočního trhu, který každoročně navštěvuje na 1,5 milionu lidí. Lutych leží asi 90 kilometrů východně od Bruselu.