Poláci oslavili Den armády, Duda vyzdvihl úlohu NATO

Půldruhého tisíce polských vojáků pochodovalo centrem Varšavy při příležitosti Dne polské armády. Přihlížejícím se představili vojáci v historických uniformách i zástupci spojeneckých armád Británie a Spojených států. Velitel přehlídky předal hlášení novému vrchnímu veliteli Andrzeji Dudovi, který se ujal prezidentského úřadu před týdnem.

Nad Varšavou prolétlo 60 bojových letounů a vrtulníků, ulicemi města projelo přes 150 kusů těžké vojenské techniky.

Duda v projevu konstatoval, že polská armáda se musí modernizovat, aby mohla zajistit bezpečnost státu i všech jeho občanů. Tyto úkoly budou polští vojáci plnit ve spolupráci se spojenci NATO, kteří jsou zárukou polské bezpečnosti, řekl Duda.

  • Den armády slaví Poláci 15. srpna na počest slavného vítězství, kterého polské jednotky dosáhly nad Rudou armádou v roce 1920 v bitvě o Varšavu. Polská armáda se tak pro bolševické Rusko stala překážkou v další expanzi do Evropy.
  • V letech 1947 až 1992 slavilo Polsko Den armády 12. října na počest bitvy u Lenina v sovětském Bělorusku, do níž se zapojily polské jednotky. Sovětští a polští vojáci tam prorazili německou obranu a způsobili nacistickým jednotkám těžké ztráty.

Na varšavském Národním stadionu instalovalo armádní velení vzorky historické i nejmodernější vojenské techniky, četné návštěvníky dnes přivítalo i centrální varšavské armádní muzeum.

Polský prezident se chce podílet na zprostředkování míru v Donbasu

Andrzej Duda by rád viděl aktivnější roli Polska na Ukrajině. Navrhnul proto rozšířit okruh evropských států, které se snaží zprostředkovat mír na východě Ukrajiny. Oznámila to v Kyjevě agentura Unian, která se odvolala na páteční telefonický rozhovor ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s Dudou. Dosavadní čtveřici zemí, tedy Ukrajinu, Rusko, Francii a Německo, by podle polského prezidenta měly doplnit i ukrajinští sousedé včetně Polska.

Svůj návrh chce Duda projednat s Porošenkem na polsko-ukrajinském summitu, který se podle ukrajinské agentury připravuje.