Na lodi s uprchlíky se udusilo nejméně 40 lidí

Na lodi s uprchlíky, která mířila ze severu Afriky ke břehům Itálie, se udusilo nejméně 40 lidí. Informovalo o tom italské námořnictvo. Podle agentury ANSA bylo na palubě celkem asi 400 osob, záchranná operace stále pokračuje. Do Evropy už letos po moři připlulo necelých 240 tisíc migrantů, z toho 2300 cestu zaplatilo životem, spočítala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Plavidlo s uprchlíky zaznamenala vojenská loď Cigala Fulgosi, která operovala jižně od ostrova Lampedusa zhruba 40 kilometrů od pobřeží Libye. Při jeho obhlídce našli italští vojáci v nákladním prostoru čtyři desítky mrtvých těl. Podle všeho jde o pasažéry, kteří zemřeli udušením.

„Mrtvé jsme našli v podpalubí,“ řekl televizní stanici RaiNews24 velitel vojenské lodi Massimo Tozzi. Podmínky pro cestující podle něj byly hrozivé: lidé v nákladním prostoru prý leželi ve vodě, v níž bylo rozlité palivo a výkaly. Ženy oplakávaly své mrtvé děti a manžely. Podle Tozziho se dosud podařilo zachránit 319 uprchlíků – byly mezi nimi i ženy a děti.

Začátkem srpna se při lodním neštěstí nedaleko libyjských břehů utopily nejméně dvě stovky lidí. K největší tragédii došlo v této oblasti letos v dubnu, kdy se u Libye potopila loď, na které bylo asi 800 migrantů. Neštěstí tehdy přežilo jen 28 osob, včetně dvou údajných pašeráků.

Na řeckém Kosu funguje obří trajekt

Velké problémy s uprchlíky má i Řecko – to na ostrově Kos zřídilo velkokapacitní trajekt, který může pojmout až 3000 lidí. Plavidlo vyslala k ostrovu vláda v Aténách, aby ulehčila místním úřadům, které registraci obrovského počtu běženců nezvládají. Na Kos denně připlouvá několik stovek migrantů z jen několik kilometrů vzdáleného pobřeží Turecka, jde převážně o jednotlivce i celé rodiny ze Sýrie.

Dnes má začít odbavovat první běžence: určen bude výhradně pro Syřany, kteří mají vzhledem k tamnímu válečnému konfliktu prakticky zaručený úspěch svých žádostí o udělení azylu.

Uprchlíci na Kosu
Zdroj: Reuters/Yannis Behrakis

V pátek pozdě večer a v noci na dnešek Kos opustilo asi 1900 Syřanů, kteří už se u úřadů registrovali, uvedla agentura Reuters. Zamířili trajektem do Atén. Starosta Kosu Jorgos Kyritsis ale vypočítal, že denně na ostrov dorazí až 800 dalších uprchlíků, celkem jich nyní v provizorních obydlích a pod širým nebem přebývá asi 4000.

Migranti se ke Kosu dostávají nejčastěji na gumových člunech, které vyplouvají z jen čtyři kilometry vzdáleného pobřeží Turecka. Na moři mezi Tureckem a Řeckem je ale mohou zastavit čluny pobřežní stráže: podle tureckých úřadů bylo v Egejském moři za posledních pět dní takto zadrženo 2719 migrantů. Za celý letošní rok už počet zastavených migrantů překročil číslo 33 tisíc.