Vesmírný kamion Progress shořel v atmosféře

Mise kosmické lodi Progress končí (zdroj: ČT24)

Mise ruské nákladní kosmické lodi Progress M-26M skončila. Loď se ve 12:19 našeho času odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a při sestupu z větší části shořela v atmosféře. Několik úlomků dopadlo do Tichého oceánu. Pro tříčlennou posádku orbitální stanice dopravil Progress dvě a půl tuny zásob - včetně paliva, kyslíku, potravin a vědeckého vybavení.

Zbytky aparátu dopadly do oblasti ležící mimo námořní dopravní cesty několik tisíc kilometrů od novozélandského hlavního města Wellingtonu.

Progress M-26M má na svém kontě rekordní počet 12 korekcí oběžné dráhy ISS. Z kosmodromu Bajkonur k ISS odstartoval 17. února s 2,36 tunami nákladu na palubě.

K dispozici ISS zůstávají ještě tři vesmírné lodě: nákladní Progress M-28M a pilotované Sojuz TMA-16M a Sojuz TMA-17M. Další „vesmírný kamion“ Progress M-29M má k ISS vzlétnout 1. října.

Důvodem rekordního počtu manévrů lodi Progress M-26M s ISS byla i dubnová havárie nástupce, lodi Progress M-27M, které se nakonec nepodařilo s orbitálním komplexem spojit. Loď se pak 8. května propadla zpět do zemské atmosféry, kde zanikla.

Progress je vesmírný popelář, benzinka, pošťák, náklaďák i zásobovač

Kosmická loď Progress se používá od roku 1978 a má za sebou více než 150 úspěšných startů. Na ISS vozí zásoby, potraviny, palivo, přístroje, poštu a balíčky pro kosmonauty. Když je připojena k ISS, může ji posunout na jinou oběžnou dráhu. Kromě toho odváží z ISS nepotřebné zásoby, přístroje, zbytky z experimentů, odpad či oblečení. To vše pak shoří v atmosféře.

Progress může na oběžné dráze vydržet přes sto dní, je to ale jednocestná vesmírná loď. Odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl odhaduje náklady na jednu cestu na 60 milionů dolarů a dalších 60 milionů na její nosnou raketu, nicméně je lacinější pro každou misi vyrobit loď novou. Ročně k ISS dorazí sedm až osm nákladních lodí, které vozí zásoby pro mezinárodní posádku. Letos se ještě plánují dva starty Progressu. Minulý týden americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) kromě toho prodloužil smlouvu s ruskou kosmickou agenturou o dopravě amerických kosmonautů na ISS do roku 2017.

Při focení Perseidů vlétla Nizozemci do záběrů ISS

Jednu z posledních možností zachytit na obloze ISS s připojeným Progressem využil čirou náhodou nizozemský fotograf Albert Dros, který tento týden fotografoval meteorický roj Perseidy. Povšiml si objektu, který vypadal jako padající hvězda, nicméně se pohyboval mnohem pomaleji a nešlo o letadlo. Později zjistil, že šlo právě o ISS.