V Tchien-ťinu pátrají po přeživších a po příčinách tragédie

Alespoň jedna dobrá zpráva přišla z čínského Tchien-ťinu, kde si ve středu dvě mohutné exploze vyžádaly nejméně 50 mrtvých a sedm stovek zraněných. Záchranářům se podařilo najít živého hasiče, který byl na místě výbuchů uvězněn 32 hodin. Po možných přeživších a po příčinách tragédie nadále pátrají stovky záchranářů a armádních expertů.

Bilance neštěstí patrně zatím není konečná - nejen kvůli neupřesněnému počtu pohřešovaných, ale i proto, že 71 zraněných je ve vážném stavu. Mezi oběťmi je 21 hasičů, kteří jako první zasahovali na místě neštěstí v přístavním městě. Přes deset hasičů se stále pohřešuje. Hasič, kterého se dnes podařilo záchranářům najít, byl převezen do nemocnice s poraněními obličeje, hrudníku a nohou.

Chemici se kromě příčiny exploze snaží zjistit, zda nebylo okolí skladu kontaminováno životu nebezpečnými plyny, které by mohly ohrozit například zasahující hasiče. Společnost vlastnící sklad, kde k explozím došlo, měla v minulosti problémy s porušením bezpečnostních předpisů. Kvůli tragédii Peking nařídil celostátní kontrolu skladů chemikálií.

Více než 3500 obyvatel z okolí bylo evakuováno a strávilo noc na pátek v nouzových obydlích. Nad místem výbuchu stále stoupají sloupy kouře z ohně hořícího mezi zničenými skladišti a rozdrcenými přepravními kontejnery, tisícovkami spálených automobilů a přístavními budovami, z nichž zbyly jen obvodové zdi.

Skladiště, které explodovalo, bylo určeno k ukládání nebezpečných a toxických chemikálií. V době výbuchů v něm podle policie byl převážně dusičnan amonný, dusičnan draselný a karbid vápenatý. Odborníci na bezpečnost chemických látek uvedli, že karbid vápenatý reaguje s vodou a vzniká acetylén (ethyn) - vysoce výbušný plyn.

K výbuchu tak mohlo dojít ve chvíli, kdy hasiči pokropili vodou karbid vápenatý; podle agentury Nová Čína začalo ve skladišti hořet několik kontejnerů, které se hasiči vydali uhasit, a poté došlo k explozím.

Místní úřady skeptickou veřejnost ujistily, že při explozích nedošlo ke znečištění ovzduší. Jejich obavy ale nevyvrátily. Mnoho místních obyvatel dnes vyrazilo do ulic s filtrující ochrannou maskou. „Běžně masku nenosím, ale úplně nedůvěřuji tomu, co vláda říká,“ uvedla jedna z místních žen, která vyšla ven spolu se svou šestiměsíční dcerou.

Přístav Tchien-ťin, který je desátý největší na světě, leží asi 150 kilometrů jihovýchodně od metropole Pekingu.

Vydáno pod