Fidel žádá od USA náhradu ztrát způsobených embargem

Spojené státy musí nahradit Kubě mnohamilionové ztráty, které ostrov utrpěl v důsledku amerického hospodářského embarga. Napsal to kubánský vůdce Fidel Castro v eseji Realita a sny, kterou ve čtvrtek publikovala havanská média. Článek vyšel v den Castrových 89. narozenin a těsně před historickou návštěvou amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.

Přestože diplomatické styky mezi oběma zeměmi jsou po červencovém slavnostním otevření ambasád formálně obnoveny, hospodářské embargo zůstává v platnosti.

Kuba podle Castra „nikdy nezastaví boj za mír a blahobyt všech lidí na planetě bez ohledu na barvu jejich kůže a zemi jejich původu,“ napsal kubánský vůdce.

Novou etapu vztahů s USA, kterou ve funkci kubánského prezidenta otevřel jeho bratr Raúl Castro, Fidel ve své stati nekomentuje. Píše ale, že po druhé světové válce a jaderném bombardování Japonska se „Spojené státy staly nejbohatší zemí na zničené planetě, plné mrtvých, zraněných a hladovějících“.

Kerry přijede v pátek na Kubu jako první americký ministr zahraničí po roce 1945 a na velvyslanectví v Havaně se zúčastní slavnostního vyvěšení americké vlajky.

Kubánská vlajka před velvyslanectvím ve Washingtonu
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Cesta k normalizaci vztahů potrvá

Spojené státy a Kuba otevřely svá velvyslanectví 20. července. Ceremoniálu ve Washingtonu se účastnil kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez a vyzval k ukončení amerického embarga a „okupace“ Guantánama, které Američané využívají od roku 1903 a navzdory plánům Baracka Obamy zde stále vězní osoby podezřelé z terorismu.

Kubánský ministr také řekl, že Havana chce dosáhnout úplné normalizace vztahů s Washingtonem, aniž by se zároveň vzdala nezávislosti a suverenity. Podle Kerryho však bude dosažení standardních vztahů trvat dlouho.

Kontakty diplomatů USA a Kuby po jejich přerušení v roce 1961 obstarávaly takzvané zájmové sekce na švýcarských ambasádách ve Washingtonu a Havaně. Závazek plně obnovit diplomatické styky oznámili prezidenti Obama a Raúl Castro v polovině loňského prosince.

Fidel slaví narozeniny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod