Řecký exministr chce založit hnutí odmítající finanční pomoc

U zrodu nového hnutí odmítajícího programy finanční pomoci Řecku chce stát bývalý ministr životního prostředí energetiky Panagiotis Lafazanis. Tento předák nejradikálnějšího levicového křídla vládní strany Syriza podepsal s dalšími 11 spolustraníky písemné prohlášení, v němž rebelové vyzývají k založení jednotného hnutí, které bude odrážet „touhu lidí po demokracii a sociální spravedlnosti“.

„Nyní začíná bitva proti novému memorandu (o podmínkách nové pomoci Řecku) mobilizací lidí v každém koutě naší země,“ uvádí se v prohlášení. Zveřejněno bylo v den, kdy parlamentní výbory začínají debatovat o dohodě ohledně nové finanční pomoci. Hlasování v plénu parlamentu by se pak mohlo uskutečnit pozdě večer nebo v pátek časně ráno.

Signatáři prohlášení tvrdí, že souhlasem s novou dohodou s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o poskytnutí nové půjčky jde vláda proti vůli více než 61 procent Řeků, kteří v referendu z 5. července odmítli reformy navržené mezinárodními věřiteli.

Celkový objem už třetího záchranného programu pro Řecko činí 91,7 miliardy eur (téměř 25 bilionů korun). Částka zahrnuje 85,5 miliardy eur ve formě mezinárodní pomoci a odhadem 6,2 miliardy eur v podobě příjmů z prodeje státního majetku do roku 2018.