Bývalý americký prezident Jimmy Carter má rakovinu

Bývalý americký prezident James Carter má rakovinu a podstoupí léčení v nemocnici v Atlantě. Na nádor se přišlo tento měsíc při operativním zákroku na játrech a ukázalo se, že rakovina se šíří do dalších částí těla. Oznámil to sám Carter prostřednictvím své neziskové organizace Carter Center s tím, že podrobnosti oznámí zřejmě příští týden.

Carterovi je 90 let a americkým prezidentem byl za demokraty v letech 1977 až 1981. Bývalá hlava státu zůstává stále aktivní v mezinárodní diplomacii a humanitární sféře. Po odchodu z Bílého domu pracoval jako vyjednavač ve světových konfliktech. V mírových iniciativách od Haiti až po Severní Koreu se angažuje dodnes. Jeho zásluhy na poli lidských práv mu v roce 2002 vynesly Nobelovu cenu za mír. Carter je jedním ze čtyř žijících amerických exprezidentů.

Bývalý prezident sdělil, že si bude muset kvůli léčení upravit pracovní program. Dodal, že po zjištění podrobností o své zdravotní situaci vydá delší prohlášení – nejspíše příští týden. Krátké sdělení dává najevo, že rakovina v Carterově těle metastázovala, neudává ale, kde vznikla. Játra bývají místem, kam se rakovina šíří, méně obvykle jsou ale jejím primárním zdrojem.

Letos v květnu byl Carter na pozorování voleb v Guayaně, pobyt ale musel kvůli nachlazení zkrátit.