Atentát na konvoj NATO. Kábulem otřásl výbuch

Kábul - V afghánském Kábulu zaútočil sebevražedný atentátník na vojenský konvoj NATO. Na hlavní silnici vedoucí od letiště směrem k diplomatické čtvrti odpálil bombu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní bezpečnostní složky. Podle agentury AP o život přišel jeden afghánský civilista a 26 lidí utrpělo zranění. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Taliban.

Šéf kábulských nemocnic Saíd Kabír Amírí agentuře AP sdělil, že počet civilistů zraněných při výbuchu stoupl na 24. Chvíli předtím mluvčí sil NATO v Afghánistánu Susan Harringtonová uvedla, že jsou rovněž zraněni dva američtí vojáci, ale jen lehce. Výbuch, který se odehrál necelý kilometr od ambasády USA, vážně poškodil dvě obrněná vozidla v napadeném konvoji a několik domů. Podle mluvčí velvyslanectví Heather Eatonové nikdo z personálu úřadu není nezvěstný. V době exploze vládní úředníci odcházeli z kanceláří na konci pracovního dne, který je zkrácený v době nynějšího muslimského postního měsíce ramadánu.

K útoku se přihlásilo hnutí Taliban, které o tom podle AP informovalo v textové zprávě. Exploze se udála týden po smělém útoku proti budově parlamentu. Tento útok podle agentury AP ukázal akceschopnost islamistických vzbouřenců z hnutí Taliban, proti kterým místní vláda bojuje již téměř 14 let. Taliban koncem dubna zahájil jarní ofenzivu a v jejím rámci znásobil útoky na členy bezpečnostních složek.

Vydáno pod