V centru Atén se sešli zastánci řecké záchrany

Atény - Tisíce lidí se sešly v centru Atén, aby projevily svou podporu pro přijetí podmínek dohody s mezinárodními věřiteli, o které se v neděli má hlasovat v referendu. Akce na náměstí Syntagma před budovou parlamentu následovala den po demonstraci odpůrců dohody a převážně stoupenců vlády levicového premiéra Alexise Tsiprase.

Podle serveru deníku Ta Nea tak reagovali stoupenci setrvání země v eurozóně na výzvu na internetových sociálních sítích. Podle organizátorů shromáždění, které se koná pod heslem Zůstáváme v Evropě, přislíbilo svou účast 35 tisíc lidí. 

„Boj o to, zda se Řecko udrží v tvrdém jádru vyspělých zemí Evropy, nebo se ztotožní s okrajovými zeměmi východní Evropy, Latinské Ameriky a Afriky, padá na naše bedra,“ napsali organizátoři ve své výzvě. 

V pondělí se na stejném místě shromáždilo podle odhadů policie asi 25 tisíc odpůrců dohody s věřiteli. 

Tsipras se rozhodl vyhlásit referendum poté, co po pěti měsících vyjednávání nedospěl s mezinárodními věřitelskými institucemi k dohodě o pokračování zahraniční finanční pomoci výměnou za pokračující hospodářské reformy. Nabídku zahraničních partnerů, která počítá s pokračováním úsporných opatření, se rozhodl podrobit lidovému hlasování a sám obyvatele vyzval k tomu, aby takovou dohodu odmítli.

Řecká krize
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Řecko má za několik hodin uhradit dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 1,6 miliardy eur, jinak se dostane do prodlení. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker přitom na poslední chvíli také předložil svůj návrh na řešení dluhové krize, když po premiéru Tsiprasovi žádal, aby zaslal písemný souhlas s podmínkami věřitelů. Pak by se konalo mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny, které by odblokovalo zbývajících 7,2 miliardy eur ze záchranného programu, aby mohla země vyrovnat splátku měnovému fondu.

Řecko ale nejspíš dlužnou částku měnovému fondu neuhradí – potvrdil to jak německý ministr financí Wolfgang Schäuble, tak jeho řecký protějšek Janis Varufakis. Šéfka MMF Christine Lagardeová už dříve uvedla, že to bude znamenat platební neschopnost země. Řecko se navíc stane vůbec první vyspělou ekonomikou, která včas nesplatí půjčku od MMF.