Lufthansa nabídla za každou německou oběť havárie 25 tisíc eur

Berlín – Za každou německou oběť březnové havárie letounu Germanwings by rodiny pozůstalých měly nově dostat „bolestné“ ve výši 25 tisíc eur (682 tisíc korun). Společnost Lufthansa uvedla, že toto odškodnění se týká pouze německých obětí a nelze je zaměňovat s okamžitou pomocí v částce 50 tisíc eur, kterou už dříve rodinám vyplatila.

Pozůstalí po obětech březnové tragédie jsou nabídkou zklamaní a právní zástupci zatím nabídku odmítají. „Těžko si dokážu představit, že by to přijala byť jedna rodina obětí,“ řekl Christof Wellens, jenž zastupuje 15 rodin. Při zřícení letounu 24. března ve francouzských Alpách přišlo o život všech 150 lidí na palubě, většinou Němců a Španělů.

Dosavadní vyšetřování havárie ukázalo, že druhý pilot využil nepřítomnosti kapitána a úmyslně navedl letadlo do hor. Kapitán se do kokpitu nemohl dostat, neboť druhý pilot dveře zevnitř blokoval. Sedmadvacetiletý kopilot údajně trpěl psychickými problémy a sebevražednými myšlenkami, které před zaměstnavatelem tajil.

Expertní skupina zástupců leteckých společností a úřadů navíc prostřednictvím německého ministra dopravy Alexandera Dobrindta zveřejnila doporučení týkající se bezpečnostních opatření v kokpitu a zdravotní způsobilosti pilotů. 

Posíleny mají být psychologické poradny aerolinek pro zaměstnance s duševními problémy. Kromě toho má být přezkoumáno, zda je možné zintenzivnit kontroly na léky, drogy nebo alkohol. Bezpečnostní mechanismus dveří, které dělí kokpit od kabiny pro cestující, má zůstat nezměněn. V platnosti zůstává také nový předpis, že v kokpitu musí být za letu vždy nejméně dva členové posádky.