Kuba jako první vymýtila přenos HIV z matky na dítě

Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila Kubu za první zemi světa, které se podařilo vymýtit přenášení viru HIV a syfilidy z matky na dítě. Světová organizace dává úspěch do souvislosti s přístupem všech obyvatel ke zdravotní péči.

„Vymýcení přenosu viru je jedním z největších výdobytků veřejného zdravotnictví,“ prohlásila generální ředitelka WHO Margaret Chanová. „Je to významné vítězství v našem dlouhém boji proti viru lidské imunitní nedostatečnosti (HIV) a sexuálně přenosných infekcí a jde o důležitý krok směrem k cíli, jímž je generace bez AIDS,“ dodala Chanová.

Podle ředitele Programu OSN pro boj proti HIV a AIDS (UNAIDS) Michela Sidibého je odstranění přenosu HIV z matky na dítě „důkazem, že je možné ukončit pandemii AIDS“. Předpokládají, že Kuba je první z mnoha zemí, která dosáhne zastavení této epidemie mezi dětmi.

Pravděpodobnost nákazy plodu HIV je 15 až 45 procent

Podle WHO ve světě každý rok otěhotní zhruba 1,4 milionu žen nakažených HIV, většinou v rozvojových zemích a zvláště v subsaharské Africe. Bez léčení antiretroverotiky je u nich pravděpodobnost 15 až 45 procent, že během těhotenství, při porodu nebo při kojení nakazí i své děti.

Počet dětí, které se narodily HIV pozitivní, klesl ze 400 tisíc v roce 2009 na 240 tisíc v roce 2013. Aktuální cíl je snížení počtu novorozeňat nakažených HIV pod 40 tisíc ročně.