V troskách spadlého letadla na Sumatře se našlo už 140 mrtvých

Medan (Indonésie) - Už víc než 140 těl našli záchranáři po havárii vojenského letadla na indonéském ostrově Sumatra. Naděje, že mezi sutinami v hustě obydlené čtvrti najdou ještě někoho živého, je podle nich minimální. Pilot letadla včera žádal kvůli problémům s motorem o návrat na vojenskou základnu. Stroj se zřítil při otáčení.

Podle vojenských leteckých sil na palubě letadla bylo 122 osob. Letadlo se zřítilo na jeden z hotelů a okolní domy v hustě obydlené čtvrti města Medan.

Letoun typu C-130B Hercules, který byl v provozu od roku 1964, mířil z vojenské základny v Medanu k odlehlému souostroví Natuna. Pilot žádal o návrat na základnu kvůli problémům s motorem. Letadlo se podle armády zřítilo ve chvíli, kdy se otáčelo kvůli návratu na letiště. V letadle cestovali i rodinní příslušníci vojáků.

Podle agentury AP je to již podruhé za posledních deset let, co na obydlenou čtvrť ve třetím nejlidnatějším indonéském městě Medanu spadlo letadlo. V září 2005 se krátce po startu z letiště Polonia v Medanu zřítil Boeing 737 společnosti Mandala Airlines. Zahynulo tehdy 143 lidí, z toho 30 na zemi.

  • Indonéské letectvo preventivně pozastavilo lety svých osmi zbývajících strojů C-130B Hercules.