Slovenské úřady přiznaly barvu: Záhadné obří letadlo patří Američanům

Záhada obřího letadla, které v posledních dnech brázdí nízko nad zemí slovenský vzdušný prostor a nahání strach tamním obyvatelům, je vyřešena. Podle televize TA3 jde o stroj Hercules C130 s americkou posádkou, které sem přiletělo z České republiky. Piloti nacvičují řízení letadla v neznámém prostředí.

Záhadné letadlo od pátku velmi nízko přelétávalo nad územím Spiše. Slovenské ministerstvo obrany přitom prohlásilo, že slovenské ozbrojené síly v uvedené oblasti žádný vojenský výcvik neprovádějí. Poslanec za Svobodu a solidaritu (SaS) a bývalý ministr obrany Ľubomír Galko na brífinku kritizoval ministerstvo za nedostatečné informace. „Je to nákladní letadlo americké výroby pro vojenské účely. Letadlo musí mít a podle mých informací také má letový plán a létá z jednoho nejmenovaného města,“ uvedl Galko s tím, že při tomto typu letu pilot řídí vizuálně a orientuje se pomocí objektů na zemi.

Ze záběrů se zdá, že pravidla byla dodržena a stroj neletěl níže než 300 metrů nad zemí. Skutečnost, že letadlo letí v tak nízké výšce a s otevřenými dveřmi, je podle Galka normální. „Takto se cvičí výsadek materiálu nebo vojáků. Letadlo se chová jinak, když letí s otevřenými dveřmi, a jinak se zavřenými dveřmi,“ vysvětlil. „USA jsou naši spojenci a je třeba se k nim hlásit - a ne s nimi jen dělat byznys. Pokud jsme a chceme být plnohodnotným členem NATO, nemůžeme se v zájmu získání nějakých hlasů vyhýbat slovům jako americký, spojenci, USA a podobně,“ konstatoval. „Samozřejmě, že o této činnosti je informováno i ministerstvo obrany. Děje se to se souhlasem ministerstva a činnost vojenského letadla nad územím Slovenské republiky musí být nahlášena,“ uvedl poslanec.

Ministerstvo obrany i zahraničních věcí následně potvrdily, že o přeletu věděly a že šlo o aktivitu dlouhodobě naplánovanou a koordinovanou se slovenskou stranou. O povolení přeletu požádalo Bratislavu velvyslanectví USA v Česku, vydané bylo podle ministerstva obrany do konce tohoto týdne. Také řízení letového provozu uvedlo, že let byl řádně naplánovaný a obdržel diplomatické povolení. Šlo o letadlo, které se pohybovalo v malé výšce a v neřízeném slovenském vzdušném prostoru. Stroj nesměl překročit stanovenou hmotnost a rychlost.

Podle svědků letadlo doslova kopíruje terén a mnoho obyvatel již vystrašilo. Nad Slovenským rájem by nemělo klesnout pod 300 metrů, což platí i o městech, létá prý ale i níže. Obavy vyvolává nízko letící obrovský letoun i mezi piloty malých sportovních letadel a sportovními parašutisty.