O osudu zmizelých Čechů jedná v Bejrútu zvláštní delegace

Česká delegace jedná v Libanonu o případu pěti zmizelých Čechů. Pohřešují se od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. O výsledcích diskuzí diplomatů a policistů bude česká diplomacie informovat ve čtvrtek.

Součástí zvláštní delegace jsou náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta i další policisté. Cílem jednání je navázání bližší spolupráce s libanonskými vyšetřovateli, výměna informací a také příprava cesty šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) do Bejrútu.

Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk nedávno uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní. Jednou z možných a vážných variant podle Zaorálka stále je i to, že jde o teroristický čin.

Zaorálek se setkal se šéfem libanonské diplomacie v listopadu 2014
Zdroj: ČTK

Pětici zmizelých tvoří dva novináři jindřichohradecké televize, advokát, tlumočník a muž, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec. Do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Libanonská média spekulovala, že Češi byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je nevlastním bratrem řidiče, který vezl zmizelé Čechy a spolu s nimi je také nezvěstný. Jeho rodina to popírá. Fajádův obhájce loni v prosinci u pražského městského soudu řekl, že Fajád pracuje pro libanonskou armádní zpravodajskou službu.