Amnesty International požaduje dekriminalizovat prostituci

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International se vyslovila pro úplnou dekriminalizaci všech aspektů placených sexuálních služeb poskytovaných mezi dospělými s oboustranným souhlasem. Amnesty argumentuje výzkumy, podle kterých zrušení trestního postihu obchodu se sexem je nejlepší cestou k ochraně práv prostitutek a prostitutů.

„Je to historický den pro Amnesty International. Nebylo snadné toto rozhodnutí přijmout a děkujeme všem našim členům z celého světa, jakož i všem skupinám, s nimiž jsme konzultovali, za přispění k debatě,“ uvedl v Dublinu, kde probíhá valné shromáždění organizace, její generální tajemník Salil Shetty. Amnesty neupřesnila, jakým poměrem hlasů byl návrh přijat mezi přibližně čtyřmi stovkami delegátů ze 70 zemí světa.

Organizace odmítá kritiku některých skupin ochránců ženských práv, podle kterých povede úplná dekriminalizace k legalizaci kuplířství a nevěstinců. AI soudí, že trestní postih za obchod se sexem může vést k častějšímu porušování práv lidí pracujících v oboru, a tak chce vést kampaň nejen za dekriminalizaci prostitutek, ale také jejich zákazníků a pasáků.

Právě poslední bod podle agentury AFP budí největší spory. „Zlegalizovat ty, kteří vykořisťují prostitutky, není nejlepší postup,“ míní Esohe Aghatiseová z nevládní organizace Equality Now, bránící práva žen. Podle ní „komerční poptávka po sexu vede k tomu, že roste obchod s lidmi“.

I další nevládní organizace působící v oboru, sdružení proti obchodu se ženami CATW, se obává, že legalizace způsobí, že pasáci se změní v podnikatele beztrestně nabízející služby zvláště zranitelných skupin. „Nápad, že ochranu vykořisťovaných zajistí ochrana jejich vykořisťovatelů, zcela postrádá logiku,“ uvedla šéfka spolku Taina Bien-Aiméová.

AI připouští, že problém je „výjimečně složitý“, avšak domnívá se, že z dekriminalizace budou mít prospěch právě prostitutky a prostituté jako skupina nejvíce odsouvaná na okraj společnosti. Ujišťuje také, že nepřestane působit proti obchodu s lidmi a práci z přinucení.

Prostitutky jsou jednou z nejvíce marginalizovaných skupin na světě. Ve většině případů přitom čelí neustálému riziku diskriminace, násilí a zneužívání.
Salil Shetty
Generální tajemník Amnesty International

Odpůrci dekriminalizace argumentují, že v zemích, kde je prostituce povolena, vzrostlo obchodování s lidmi, což zastínilo zlepšení pracovních podmínek prostitutek.

V Evropě neplatí jednotná pravidla vůči prostituci. Ve většině zemí je kuplířství trestné, zatímco prostituce je buď regulovaná zákonem, anebo tolerovaná.