Džihádisty ze vzduchu neporazíme, zjišťuje koalice po roce náletů

Rok od zahájení koaličních úderů proti džihádistům z Islámského státu je stále jasnější, že pouze bomby je porazit nedokážou. Loňské naděje na chirurgické vyříznutí teroristické hrozby brzy pohasly. Vzdušné údery by mělo výrazně usnadnit povolení Turecka bombardovat islamisty z jeho území.

Je veřejným tajemstvím, že 95 procent náletů provádějí americká letadla a že s výjimkou Jordánska je arabské přispění spíše symbolické. Při 6027 náletech svrhla letadla 16 931 bomb a raket, které zabily přes 15 000 islamistů. Bohužel ale také 489 obyčejných Syřanů a Iráčanů. Přesto je Islámský stát schopný s pomocí stále nových rekrutů dorovnávat stavy a především pokračovat v boji.

Na propojených válčištích Iráku a Sýrie, v níž Islámský stát ovládá už polovinu území, dokázaly letecké údery přesto zastavit islamistický příboj a dokonce ho zatlačit. Ale jen tam, kde byl spolehlivý spojenec na zemi - takřka vždy pouze tam, kde bojují iráčtí a syrští Kurdové. Od ledna Kurdové postupují východně od Kobani. Teď se jim podařilo propojit území s další kurdskou oblastí a získat kontrolu nad velmi dlouhým pásem podél syrsko-turecké hranice.

Turecká zelená náletům ze základny Incirlik teď výrazně zkrátí letecké údery proti islamistům. A kratší let znamená menší náklady.

Zatímco na zabití jediného islamisty vyšla nejméně jedna bomba nebo raketa, jen americké náklady se vyšplhaly na deset milionů dolarů za každý den bombardování, konstatuje blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.