Vyšetřovatelé našli v troskách MH17 úlomky rakety

Nizozemští vyšetřovatelé našli v troskách malajsijského boeingu sestřeleného vloni na Ukrajině úlomky rakety z ruského protivzdušného systému Buk. Fragmenty by podle nich mohly přispět k odhalení, kdo nese za tragédii odpovědnost.

Podle některých svědectví měli v době pádu letadla proruští povstalci systém Buk k dispozici. Moskva to odmítá.

Katastrofu z loňského července nepřežilo všech 298 lidí, kteří na palubě malajsijského boeingu cestovali z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Většinu cestujících tvořili Nizozemci. Podle Kyjeva a velké části západních odborníků stroj zničila raketa země-vzduch odpálená z území kontrolovaného proruskými separatisty.

Rusko ale tvrdí, že letoun mohl být zasažen raketou vzduch-vzduch, kterou odpálil ukrajinský bojový letoun. Podle jiné ruské verze byl stroj zasažen raketou vystřelenou z ukrajinských pozemních baterií.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před týdnem kritizoval Nizozemsko kvůli pomalému tempu vyšetřování. Stalo se tak jen několik dní poté, co Moskva v Radě bezpečnosti OSN vetovala návrh na zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetření tohoto leteckého neštěstí.

Mezi troskami z MH17 se našly úlomky střely Buk (zdroj: ČT24)