Labe v Německu je na rekordním minimu

Tropické počasí, které trápí nejen střední Evropu, kvůli dlouhotrvajícímu suchu ohrožuje zemědělskou úrodu. Problémem jsou i ekologické dopady horka, hladiny řek jsou totiž na historických minimech. Zatímco před dvěma lety hrozilo Labe stoletou povodní, nyní jeho hladina na některých místech klesla na rekordní minima.

Po dlouhých letech se opět ve vyschlých korytech objevují takzvané hladové kameny, které značily bídnou úrodu. Příkladem je Magdeburg. Při povodni v roce 2013 ukazoval vodočet u mostu Strombrücke výšku hladiny 7,47 metru. Nyní je to 55 centimetrů.

Problémem tropického počasí jsou i vysoké odběry elektrické energie, což výrazně zatěžuje rozvodné sítě. Polsko už v pondělí ohlásilo, že národní provozovatel rozvodné soustavy PSE začal omezovat odběry velkých klientů. Omezení se podle DPA týká zhruba 1600 podniků, domácnosti regulaci prý nepocítí. Opatření bude trvat odhadem deset až jedenáct dní.

"Není žádný důvod k panice. Pokud se ale všichni pokusí ušetřit trochu energie, pomůže to k překonání těžkého období," prohlásila polská premiérka Ewa Kopaczová. Ta se ve své výzvě obrátila i na domácnosti, kterým doporučila přehodnotit svou nynější spotřebu elektrické energie.

Skandinávci si užijí příjemných 30 stupňů

Velkou radost z extrémních teplot ve střední Evropě mají obyvatelé Skandinávie, kam nyní proudí horký kontinentální vzduch. Na konci pracovního týdne tam má být až 30 stupňů Celsia. "Na cestě je oblast vysokého tlaku, takže nás čeká celý týden krásné počasí," prohlásil švédský meteorolog Solbjörg Apeland. Dodal, že nezvykle teplý vzduch proudí do Skandinávie z Německa a Polska. "Možná tady budeme mít ve čtvrtek a v pátek až 30 stupňů Celsia," uvedl.

Německý meteorologický portál wetter.de uvedl, že ochlazení lze v Evropě očekávat jen velmi pozvolna. V polovině týdne by se ale horký saharský vzduch měl setkat s chladnějším mořským, což může mimo jiné nad Německem vyvolat bouřky.

V Německu je nejtepleji především na východě, ve zbytku země se očekávají teploty okolo 30 stupňů Celsia. Na východě pak bude až o osm stupňů tepleji, zejména v Lužici u hranic s Českou republikou a Polskem. Pro zbytek týdne se očekává další oteplení.

Polsko omezuje dodávky proudu velkým odběratelům

Kvůli extrémním vedrům budou mít do konce srpna největší odběratelé elektrické energie v Polsku omezené dodávky. Některé velké průmyslové podniky už omezily provoz.

"Od 11. srpna do konce měsíce budou zavedena omezení v dodávkách a odběru elektrické energie pro odběratele, jako jsou továrny, hutě a jiné energeticky náročné podniky," uvádí se v nařízení vlády. Příčinou omezení jsou horka a nízký stav vody v přehradách. Polská energetická soustava je zastaralá a vláda se snaží zabránit rozsáhlým výpadkům elektrického proudu. Pro nemocnice, vojenské objekty nebo letiště omezení neplatí.

Podle meteorologů mají horka v Polsku pokračovat ještě asi deset dní.