Dalajláma příští rok přijede do Prahy. Zúčastní se Fora 2000

Tibetský duchovní vůdce dalajláma navštíví podesáté Prahu. S odvoláním na českou delegaci to uvedl Český rozhlas – Radiožurnál. Dalajláma přijal pozvání na konferenci Forum 2000 v příštím roce.

Zástupci iniciativy Češi Tibet podporují a dalších českých neziskových organizací blahopřáli dalajlámovi k 80. narozeninám. Součástí gratulace byl i dárek – čajový hrneček od návrháře Bořka Šípka s obrázkem dalajlámy a bývalého prezidenta Václava Havla.

Dalajlámu pojilo s Václavem Havlem osobní přátelství. Na pozvání tehdejšího československého prezidenta přijel do ČR poprvé 2. února 1990. Návštěva tehdy vzbudila kritiku Číny, od té doby dalajláma navštívil Prahu ještě devětkrát. Členové delegace dnes dalajlámu opět pozvali na konferenci Forum 2000 v roce 2016. Dalajláma pozvání přijal.

Dalajláma uprchl do Indie v roce 1959, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlámu coby držitele Nobelovy ceny za mír z roku 1989 pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou „střední cestu“ – autonomii, ale nikoli nezávislost pro Tibet.

Občanským jménem Džampal Ngawang Lozang Ješe Tändzin Gjamccho, se narodil 6. července 1935 v Tagccheru v Tibetu v rodině rolníka. Ve dvou letech byl rozpoznán za reinkarnaci 13. dalajlamy. Byl vzdělán v buddhismu, ale i v dalších vědách. Duchovním vůdcem Tibetu byl vysvěcen v paláci Potála ve Lhase předčasně v 15 letech, když do Tibetu vtrhla vojska komunistické Číny.

Dalajlama
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Tsering Topgyal