Za sledování jihokorejského filmu smrt – KLDR popravami nešetří

Soul – Mezi lety 2000 a 2014 nechal severokorejský režim veřejně popravit celkem 1382 lidí za protistátní aktivity, ale i sledování porna či seriálů natočených v Jižní Koreji. Vyplývá to z nové zprávy Korejského ústavu národního sjednocení v Soulu, který se odkazuje na výpovědi severokorejských uprchlíků. Pchjongjang přitom tvrdí, že nejvyšší trest ukládá jen ve výjimečných případech.

Severokorejci ve své zprávě pro Radu OSN pro lidská práva v lednu 2014 uvedli, že k popravám dochází v totalitním státě jen zřídka. „Ale zjištění ukazují, že (režim) stále posílá lidi na smrt za zločiny, za něž si takový trest nezaslouží,“ píší jihokorejští výzkumníci ve své zprávě. V roce 2008 proběhlo poprav 161, v roce 2009 pak 160. V následujících letech počet klesal – třeba v roce 2013 se jich uskutečnilo „jen“ 82. 

Kim nechal popravit i svého strýce

V dubnu jihokorejská rozvědka uvedla, že severokorejský diktátor letos nechal údajně popravit 15 činitelů, z nichž někteří kritizovali jeho politiku. Koncem roku 2013 nechal popravit svého strýce Čang Song-tcheka, který byl považován za hlavní postavu v pozadí vlády. Čang pomohl severokorejskému vůdci upevnit jeho moc poté, co v prosinci 2011 zemřel otec současného vůdce Kim Čong-il.

Pokud jde o nepolitické „zločiny“, nejvyšší trest dostávají lidé třeba za sledování jihokorejských filmů, pašování nebo obchod s drogami. V roce 2013 byli popraveni dva vysokoškolští studenti za to, že sledovali jihokorejské porno. Téhož roku čekal stejný osud i tři Severokorejce, kteří na jihu země obchodovali s pervitinem.  

Kim Čong-un
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Popravy se konají veřejně a obvykle se vykonávají oběšením nebo zastřelením popravčí četou. Ze Severní Koreje se podařilo propašovat videonahrávky, na nichž popravám přihlížejí i děti.  

  • Zprávy o počtu poprav nelze nijak ověřit z nezávislých zdrojů. Do čísel jsou navíc zahrnuty pouze ty popravy, o nichž se přeběhlíci dozvěděli. I tyto zveřejněné počty ale staví KLDR na nejvyšší příčky v přehledu zemí vykonávajících nejvyšší trest. Za Pchjongjangem zaostává i Saúdská Arábie či Írán. 

OSN loni přirovnala zločiny severokorejského režimu k těm, jaké páchaly nejhorší totalitní režimy 20. století. Uprchlíci poukazují na brutalitu převýchovných severokorejských táborů. Jeden z přeběhlíků, jenž byl delší dobu v koncentračním táboru Chongori, uvedl, že mučení, bití a jiné porušování lidských práv bylo na denním pořádku. 

Současný vůdce je prý shovívavější než jeho otec

V době jeho propuštění ale prý intenzita trestů postupně klesala – zřejmě v reakci na mezinárodní kritiku. Někteří uprchlíci prohlásili, že současný severokorejský diktátor Kim Čong-un je shovívavější než jeho otec Kim Čong-il. Podle přeběhlíků jde o součást politické strategie – Kim Čong-un se podle nich snaží „ukázat svou lásku k lidu Severní Koreje“. 

Korejský ústav národního sjednocení hovořil s celkem 221 Severokorejci, jimž se loni podařilo uprchnout na jih poloostrova.