Útok v Sousse: V Tunisku se zatýká, stopy vedou do Libye

Sousse - Tuniské úřady zadržely 12 lidí podezřelých z napojení na teroristický útok v Sousse, při němž zemřelo 38 lidí. Policie hledá dva muže, kteří byli v Libyi v džihádistickém táboře spolu s atentátníkem. Podle tamního ministerstva jde o stejný tábor, jímž prošli radikálové, kteří útočili na jaře v tuniském muzeu v Bardá.

Hledaná dvojice je podle tuniské vlády součástí skupiny zradikalizovaných Tunisanů. Dva jiní útočníci již v březnu přepadli muzeum Bárdá v metropoli, kde zabili 22 lidí. „Je to skupina, která byla vycvičena v Libyi a má stejné cíle,“ uvedlo ministerstvo vnitra s tím, že po dalších dvou islámských radikálech se pátrá.   

Atentátník před zahájením střelby telefonoval

V zemi mezitím pokračuje vyšetřování útoku v Sousse. Policie nově zveřejnila, že zabitý atentátník Sajfaddín Rizkí těsně před zahájením střelby krátce telefonoval. Hovor trval deset vteřin. Zatím není známo, koho Rizkí kontaktoval.  

Tuniská vláda po atentátu oznámila, že posílí ochranu hotelů a dalších objektů tisícem ozbrojených policistů. O práci bezpečnostních sil se v Tunisku diskutuje, protože atentátník v pátek střílel na slunící se turisty na pláži déle než půl hodiny, než byl sám zastřelen. 

Útok na tuniský hotel
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Tuniská ekonomika pocítí dopady útoků 

Po útocích v Bardá a Sousse se začalo hovořit o velkých ekonomických ztrátách, které budou letos pro tuniskou ekonomiku znamenat. Do pondělka odjelo z Tuniska předčasně 8000 britských turistů a další je ruší. Francouzi už odřekli 75 procent letních zájezdů. Také švédská cestovní kancelář Ving zrušila všechny odlety do Tuniska až do 20. října.  

Většina obětí atentátníka v Sousse byli právě Britové. Londýn už zahájil repatriaci těl.