Malajsie i Nizozemsko chtějí kvůli pádu MH17 mezinárodní tribunál

Kuala Lumpur - Viníky zodpovědné za pravděpodobné sestřelení letu MH17 nad východní Ukrajinou by mohl potrestat mezinárodní tribunál. O jeho zřízení usiluje Malajsie, Nizozemsko, Belgie, Austrálie a Ukrajina. Právě těchto států se loňská tragédie dotkla nejvíce. Boeing společnosti Malaysia Airlines měl loni v červenci na palubě bezmála tři stovky lidí, převážně Nizozemců. Z katastrofy se navzájem obviňují Kyjev a Moskva spolu s proruskými povstalci.

Z vesnice Grabovo, nad kterou se Boeing 777 letící na trase Amsterdam - Kuala Lumpur zřítil, už vyšetřovatelé skoro všechny trosky odvezli. Od února v místě nepokračují boje, a mezinárodní tým proto mohl nerušeně pracovat. Vyšetřování ovšem stále není uzavřené. „Nedospěli jsme tak daleko, abychom oficiálně identifikovali podezřelé, anebo byli připraveni je zadržet,“ uvedl Fred Westerbeke, vedoucí týmu prokurátorů.

Malajsie se obrátila k bezpečnostní radě OSN s žádostí zřídit mezinárodní tribunál k prošetření neštěstí. „Je to společný návrh členů inspekčního týmu, tedy nás, Austrálie, Nizozemska, Belgie a Ukrajiny. Hledáme mechanismus, jak zajistit, aby se viníci skutečně zodpovídali,“ uvedl Gerhard van Bohemen, předseda Rady bezpečnosti OSN. S ideou mezinárodního tribunálu OSN ale nesouhlasí Rusko. Považuje ji za kontraproduktivní a předčasnou v době, kdy ještě běží vyšetřování.

Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho bude tribunál zřízený OSN „nejlepší zárukou toho, že se podaří přimět ke spolupráci všechny země“, jichž se záležitost týká, a toho, že se zjedná spravedlnost pro rodiny obětí. Na palubě letadla byli vedle Nizozemců a Malajsijců také Australané, Indonésané, Britové, Němci, Belgičané, Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan.

Letadlo se zřítilo 17. července na území ovládaném proruskými separatisty. Ukrajina spolu s Američany viní povstalce, že stroj zřejmě omylem zasáhli raketovým systémem BUK dovezeným z Ruska. Podle jiné verze měl Boeing sestřelit také BUK, ale z Ukrajiny, podle další bitevník SU-25. Ruské úřady tvrdí, že mají klíčové svědectví jednoho z mechaniků.

Okolnostmi pádu letu MH17 by se mohl zabývat mezinárodní tribunál (zdroj: ČT24)