František: Doživotní vůdci dělají z církve diktaturu

Vatikán - Římsko-katolická církev by neměla mít ve svých řadách „doživotní vůdce“, jinak riskuje, že bude jako země pod diktaturou. Prohlásil to papež František.

Na setkání více než 30 000 členů Katolické charismatické obnovy papež prohlásil, že jediný, kdo nemůže být v církvi nahrazen, je Duch svatý. Všechna ostatní místa v církvi by měla mít časové omezení pro jejich vykonávání. Doživotní vůdce podle něj mají jen některé země, ve kterých existuje diktatura.

Papež František: „Je to hezké, že všechny církevní služby mají časový limit. Neexistují v ní časově neomezení vůdci. Tohle se stává jen v zemích, které jsou pod diktaturou. Jediný, kdo nemůže být v církvi nahrazen, je Duch svatý.“

Osmasedmdesátiletý papež se zkušeností s argentinskou vojenskou juntou už dříve řekl, že je připraven rezignovat na své místo, pokud by cítil, že není schopen ze zdravotních nebo jiných důvodů pokračovat ve vedení 1,2 miliardy členů církve. V únoru 2013 se Františkův předchůdce Benedikt XVI. stal prvním papežem za téměř 700 let, který rezignoval.