Syrská armáda vstoupila do povstalci ovládaného města Zabadání

Damašek - Syrská armáda podporovaná jednotkami spojeneckého libanonského hnutí Hizballáh vstoupila do města Zabadání na jihozápadě země, které ovládají protivládní povstalci. Syrské jednotky podle libanonské televizní stanice Al-Manár obsadily jednu ze čtvrtí v západní části města. Zabadání je důležitý bod v boji o dálnici spojující Beirut s Damaškem. Vrcholí také bitva o město Aleppo a Rakká.

Ofenziva vládních jednotek proti Zabadání začala v sobotu, kdy se do útoku zapojilo i dělostřelectvo a letectvo. Zabadání leží u hranic s Libanonem, poblíž dálnice spojující 45 kilometrů vzdálený Damašek s Bejrútem. Pokud by se ho jednotkám prezidenta Bašára Asada podařilo získat zpět z rukou sunnitských povstalců, získal by Damašek strategickou výhodu.

V pátek syrská armáda hlásila tvrdé boje o severosyrské město Aleppo, jehož západní část má sice pod kontrolou armáda, zbytek však povstalecké skupiny. Nedávno vytvořená koalice radikálních skupin, k nimž patří i fronta An-Nusra hlásící se k teroristické organizaci Al-Káida, chce Aleppo s konečnou platností dobýt a spravovat jej podle zásad své interpretace islámu.

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy oznámila, že se jí v sobotu po téměř dvou desítkách leteckých útoků podařilo vážně narušit infrastrukturu radikálního hnutí Islámský stát (IS) v jeho hlavní baště na území Sýrie, ve městě Rakká. Mluvčí koalice Thomas Gilleran sdělil, že letadla útočila na cesty, kudy IS vozí své bojovníky a výzbroj. Při náletech v Rakká zemřelo nejméně 22 lidí včetně šesti civilistů, uvedla syrská exilová organizace SOHR.