Papežovu návštěvu rodného kontinentu chtějí blokovat indiáni

Quito - Papež František je na osmidenní návštěvě Ekvádoru, Bolívie a Paraguaye. Během své cesty odslouží pět mší, setká se s politiky, duchovními i lidmi z okraje společnosti – vězni, nemocnými, obyvateli slumů. Očekává se, že výrazným tématem bude záměr ekvádorské vlády těžit ropu z nalezišť v národním parku Yasuní. V Paraguayi jsou ohlášeny blokády ze strany původních obyvatel z obce Xákmok Kásek, kteří žádají navrácení půdy.

Papež František se rozhodl navštívit Ekvádor, Bolívii a Paraguay, neboť se jedná o nejchudší místa regionu. Papež před cestou vzkázal, že chce v Latinské Americe přinést naději a radost všem, „obzvláště těm nejpotřebnějším; starým, nemocným, vězňům a chudým, kteří jsou oběťmi plýtvavé kultury.“ 

František v ekvádorském přístavním městě Guayaquil pod širým nebem odsloužil mši, kterou v parku Samanes sledoval více než milion lidí. Příležitost vidět na vlastní oči hlavu katolické církve si nenechaly ujít ani desetitisíce lidí ze sousední Kolumbie, kteří se za papežem do Ekvádoru vypravili. V Ekvádoru Papeže Františka uvítaly davy lidí, podívejte se:

V souvislosti s Františkovou encyklikou o ochraně životního prostředí se očekává, že papež v rozhovoru s ekvádorským prezidentem Rafaelem Correou a jeho bolívijským protějškem Evem Moralesem vyjádří znepokojení nad plánem těžit ropu v nalezišti v národním parku Yasuní, který je biosférickou rezervací UNESCO.

V Bolívii by se František mohl dostat do křížku s prezidentem i kvůli záměru navštívit místní nejpřeplněnější věznici Palmasola, kde stát v drsných podmínkách zadržuje na 5 tisíc lidí. V Paraguayi by jeho pobyt mohly zkomplikovat ohlášené blokády ze strany původních obyvatel z obce Xákmok Kásek, kteří žádají navrácení své půdy, jehož se zatím nedomohli ani navzdory čtyři roky starému verdiktu soudu.

Ve třech zemích, které Papa Francesco navštíví, žije 40 procent všech katolíků na světě. Do rodné Argentiny František nezavítá, částečně proto, aby se vyhnul zapojení do politické kampaně před letošními prezidentskými volbami.

Pro Františka jde o první delší cestu kontinentu, kde už před dvěma lety krátce pobyl na Světových dnech mládeže v Brazílii. Návštěva vzbuzuje ve všech třech zemích velká očekávání. V Bolívii už je v pohotovosti na 15 tisíc policistů, v Paraguayi, která sousedí s Františkovou Argentinou, čekají obrovský nápor věřících. Mší by se mohly zúčastnit až čtyři miliony lidí.