Obama obhajoval dohodu s Íránem, obavy Izraele nicméně chápe

Washington - Americký prezident Barack Obama obhajoval před klíčovou debatou v Kongresu USA dohodu s Íránem, která má zabránit jeho jadernému vyzbrojování. Na tiskové konferenci ve Washingtonu šéf Bílého domu nicméně prohlásil, že smlouva neznamená normalizaci vztahů s Teheránem. Nemůže změnit jeho chování a Spojené státy s tím ani nepočítají.

Smlouva podle Obamy blokuje veškeré cesty, které by mohly íránský režim přivést k výrobě jaderné bomby. Dohoda s Teheránem odpovídá národním zájmům USA i jejich spojenců a činí svět bezpečnějším, zdůraznil prezident.

„Bez dohody bychom riskovali nové války na Blízkém východě a regionální závody v jaderném zbrojení,“ konstatoval. Kdyby se Spojené státy nyní nechovaly moudře, budoucí generace by jim neodpustily, uvedl dále.

„Máme historickou možnost budovat bezpečný svět, je to šance, která se během našich životů nemusí opakovat,“ zdůraznil americký prezident. „Můžeme s jistotou konstatovat, že Írán nebude mít možnost vyvíjet jadernou bombu.“

Írán je i dál hrozbou, obavy Izraele chápu, uznal Obama

Írán nicméně podle Obamy dál i bez jaderné zbraně ohrožuje americké hodnoty a zájmy na Blízkém východě. Bezpečnostní obavy Izraele, který proti dohodě s Íránem vehementně protestuje, jsou podle šéfa Bílého domu oprávněné. „Hrozby namířené proti Izraeli by se ale znásobily, kdyby Írán disponoval jadernými zbraněmi,“ řekl Obama.

USA s využitím smlouvy dosažené v úterý budou povzbuzovat teheránské vedení k tomu, aby změnilo své chování v regionu. „Ale na to nesázíme,“ dodal prezident. Upozornil, že dosažení jaderné dohody neznamená, že by USA normalizovaly styky s Íránem stejně, jako se to stalo s Kubou. Existuje navíc podle Obamy možnost, že Írán bude podvádět.

Vídeňské rozhovory o íránském jaderném programu
Zdroj: Joe Klamar/Pool/Reuters

Obama se věnoval i nadcházející debatě v Kongresu, jehož obě komory budou o dohodě debatovat do konce prázdnin. Diskusi prezident očekává „robustní“, ale nepředpokládá, že by republikáni smlouvu podpořili. Podle dosavadních vyjádření republikánských poslanců a senátorů nelze s jejich hlasy pro smlouvu s Íránem příliš počítat, výhrady se ale ozývají i z demokratického tábora. „Kritici proti dohodě s Íránem ale nenavrhli žádnou lepší alternativu,“ konstatoval Obama.

Pokud Kongres smlouvu odmítne a neodvolá americké protiíránské sankce, může prezident jeho rozhodnutí vetovat. Prezidentské veto by pak každá z komor mohla přehlasovat jen dvoutřetinovou většinou.

Vydáno pod