Nový Zéland vybírá novou vlajku a dobré nápady se jen hrnou

Wellington - Na Novém Zélandu vrcholí oficiální výběrové řízení na vzhled nové státní vlajky. Kreativci mohli své návrhy posílat do dnešní půlnoci místního času. Na oficiálních stránkách vlády se jich sešlo něco kolem 9000. Nejčastějším motivem návrhů je souhvězdí Jižní kříž, pták kiwi, list kapradiny nebo duha. Současnou vlajku s britskou zástavou a Jižním křížem země používá od roku 1902.

Podle ministerského předsedy Johna Keye stávající vlajka reprezentuje období dějin, od něhož se země již oprostila. „Pořád na ní dominuje symbol Union Jack, nám přitom už Británie takovým způsobem nedominuje,“ ozřejmil premiér snahu o vytvoření nové vlajky. Key také v minulosti poukazoval na to, že nynější novozélandská vlajka bývá často v zahraničí zaměňována za australskou vlajku, která je jí velmi podobná.

Stávající vlajka Nového Zélandu
Zdroj: www.statnivlajky.cz

Zvláštní komise, která vede diskusi o podobě nové vlajky, doporučuje, aby lidé dali přednost návrhům jednoduchým, s málo barvami, a přitom odvážným. 

O finální podobě nové vlajky rozhodnou sami Novozélanďané v referendech. Do letošního září vybere komise ze všech návrhů čtyři návrhy, o kterých budou během listopadu nebo prosince Novozélanďané hlasovat. Vítěz tohoto kola se utká v březnu 2016 v celonárodním hlasování se stávající vlajkou.

Návrh "Te Pepe" vzbudil největší ohlas
Zdroj: www.govt.nz/David Astil

Šanci na úspěch by mohl mít dlouho posuzovaný návrh vlajky, na níž by byla na černém pozadí vyobrazena domorodá stříbrná kapradina, považovaná za národní symbol. Tuto podobu vlajky podporuje i premiér Key. Černý prapor s kapradinou proslavil například národní ragbyový tým, známý jako „All Blacks“.

Novozélandští All Blacks
Zdroj: ČTK/AP/Phil Walter

Novozélenďané o novu vlajku příliš zájmu nejeví

Podle posledních průzkumů přitom chce podobu své vlajky změnit jen čtvrtina Novozélanďanů. Mnoho z nich považuje všelidové hlasování za zbytečné a drahé - stát má v přepočtu téměř 470 milionů korun. 

O změně vlajky v současnosti ze stejných důvodů jako Nový Zéland uvažuje také tichomořské Fidži. Výsledek celostátní soutěže o podobě nové vlajky tam má být oznámen 10. října, v den 45. výročí samostatnosti.

Pouze čtyři suverénní státy, které byly v minulosti britskými koloniemi, v současné době zachovávají vlaječku Spojeného království na své státní vlajce. Kromě Fidži a Nového Zélandu jsou to ještě Austrálie a Tuvalu.

Gumáky a Jižní kříž - symboly Nového Zélandu
Zdroj: www.govt.nz/John Wilson