Obama: Když Írán nedodrží dohodu, nevylučuji vojenské řešení

Washington/Teherán – Americký prezident Barack Obama varoval Írán před porušením dohody o jaderném programu. Tvrdou odplatou by pro zemi bylo nejen zavedení sankcí, ale i možný vojenský zásah. Teherán zase uvedl, že jednání o této dohodě byla velkou výjimkou. O dalších mezinárodních záležitostech už se s Washingtonem bavit nehodlá.

Dohoda s Íránem, která blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za zrušení mezinárodní sankcí, byla uzavřena v úterý po mnohaletém úsilí vyjednávačů z USA, Británie, Francie, Ruska, Německa, Číny, Íránu a Evropské unie. „Podle této dohody musejí ze země odvézt 98 procent jaderného materiálu. Ponecháváme jim pouhý zlomek toho, co je zapotřebí pro výrobu jediné jaderné zbraně,“ uvedl Obama.

  • "Pokud Írán dohodu poruší, uvalíme na něj sankce, které ochromí tamní ekonomiku," uvedl americký prezident Barack Obama a dodal, že vyloučit nemůže ani vojenský zásah. 

Dosažení dohody vyvolalo široký mezinárodní souhlas. Dokument ale tvrdě kritizoval Izrael a nelíbí se ani Saúdské Arábii, mocenskému rivalovi Teheránu a jednomu z hlavních spojenců USA na Blízkém východě.

Washington varuje Teherán před porušením dohody o ukončení jaderného programu (zdroj: ČT24)

Právě íránská jaderná dohoda byla hlavním tématem rozhovoru při setkání prezidenta Baracka Obamy se saúdskoarabským ministrem zahraničí Ádilem Džubajrem ve Washingtonu. Jednání se podle Obamova mluvčího Joshe Earnesta uskutečnilo na přímou žádost krále Salmána a bylo důkazem silného partnerství obou zemí. O regionální bezpečnosti po uzavření jaderné dohody s Íránem bude příští týden přímo v Rijádu navíc jednat také americký ministr obrany Ashton Carter.

I když se v ulicích Teheránu uzavření dohody o jaderném programu ve velkém oslavovalo, jistá skepse vůči jejímu naplnění panuje od začátku. "Tohle Íráncům nezabrání ve vyvíjení jaderných zbraní. Jen to celou věc oddálí. Spojené státy a Mezinárodní agentura pro atomovou energii budou mít větší přehled o tom, co Teherán dělá. Za patnáct let ale může být všechno jinak," říká analytik a vedoucí Centra pro strategická mezinárodní studia John B. Alterman. 

Teherán: Naše politika proti americké „aroganci“ se nezmění

Odpověď Íránu na Obamova slova na sebe nenechala dlouho čekat. Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že země nehodlá vyjednávat se Spojenými státy o zahraničních otázkách - projednání íránského jaderného programu bylo výjimkou. Zdůraznil, že politika Teheránu proti americké „aroganci“ se nezmění.

  • "Američané říkají, že zastavili Írán při výrobě nukleární zbraně. Vědí ale, že to není pravda. Podle fatwy a islámského práva jsou jaderné zbraně zakázané. Nemá to nic společného s jadernými rozhovory," prohlásil Alí Chameneí.

Íránská politika na Blízkém východě je podle Chameneího v „přímém kontrastu“ s tamní politikou Spojených států. Jaderná dohoda nezmění podporu, kterou dává Írán svým „přátelům“ v regionu, ujistil Chameneí hnutí Hizballáh a další tamní spřízněné skupiny a hnutí.