Cameron: Pomůžeme USA zničit chalífát Islámského státu

Londýn - Británie chce společně se Spojenými státy zničit chalífát, který v Sýrii a Iráku budují radikálové z organizace Islámský stát (IS). V rozhovoru pro americkou stanici NBC to uvedl britský premiér David Cameron, který se snaží získat na svou stranu parlament. V pátek se piloti RAF poprvé účastnili náletů na pozice IS v Sýrii. Parlament přitom před dvěma lety vojenskou účast v této zemi zamítl.

Spolupracovník ČT: Nálety v Sýrii? Cameron to nebude mít lehké

Podle Camerona se Británie zavázala, že pomůže USA zničit chalífát. Premiér chce, aby jeho země udělala více, k tomu ale potřebuje souhlas parlamentu.

Cameron varoval mladé Brity, kteří jsou v pokušení jít bojovat po boku IS, před nebezpečím, které na ně číhá. Podle premiéra skončí jako pouhá „munice do děla“. „Pokud jde o kluky, přeškolí je a dají jim bomby, aby se vyhodili do vzduchu. Dívky zotročí a zneužijí je,“ podotkl Cameron. 

Premiér v roce 2013 nedokázal získat souhlas parlamentu s útoky britských sil proti syrským vládním vojskům prezidenta Bašára Asada. „V současné době diskutujeme – i s opozičními stranami – co víc můžeme udělat. Ale bez pochyby jsme odhodláni spolupracovat s vámi na zničení chalífátu v obou zemích (Iráku a Sýrii),“ sdělil premiér americké NBC. 

Následky bojů v Sýrii
Zdroj: ČT24/REUTERS/Bassam Khabieh

Minulý týden byla prozatímní vůdkyně labouristů Harriet Harmanová pozvána na brífink Národní bezpečnostní rady, který se týkal právě hrozeb v Sýrii. Podle BBC je to další znamení, že by na podzim mohlo přijít na řadu hlasování o rozšíření náletů na pozice IS i na Sýrii. 

Labouristům ani liberálním demokratům se ale nelíbí, že se piloti RAF v pátek zúčastnili náletů v Sýrii bez souhlasu zákonodárců. Jednoznačně proti úderům jsou pak skotští nacionalisté. Opoziční strany požádaly v parlamentu o vysvětlení. Premiérův úřad potvrdil, že Cameron o misi věděl.

Nálety na Kobani
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/AA/TT

Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky to Cameron nebude mít v parlamentu snadné. „V Británii rostou hlasy proti jakékoli zahraniční intervenci. Vojenští experti varují, že útoky ze vzduchu nestačí. Politici napříč spektrem pak upozorňují, k jakému chaosu a růstu hrozby extremismu vedl pád režimu Muammara Kaddáfího po náletech v Libyi v roce 2011,“ podotkl Kytka.

Cameron téma nadhodil v době školních prázdnin. V minulosti zamířila řada mladých Britů právě v této době přes Turecko do zemí Blízkého východu, kde se přidala na stranu IS. „Potíž je v tom, že britský premiér je ten poslední, komu zradikalizovaní muslimové naslouchají. Takže Cameronovi jde spíš o to vyvolat veřejnou debatu, která zasáhne rodiče nebo okolí těch, kteří se do Sýrie chystají,“ konstatoval Kytka.

Premiér má v plánu oznámit další opatření pro boj s extremismem. Počítá třeba s uzavíráním mešit, v nichž se radikálové scházejí, s přezkumem působení paralelní sítě soudů uplatňujících v Británii právo šaría nebo novým zákonem zakazujícím náboženská kázání podněcující k nenávisti na veřejnosti nebo na internetu, informoval Kytka.

Vydáno pod