Mitsubishi se omlouvá za zotročení amerických válečných zajatců

Los Angeles/Tokio - Japonská firma Mitsubishi se omluvila za to, že za druhé světové války využívala americké zajatce na těžké nucené práce. Západní média to označují za bezprecedentní krok a historickou omluvu. Japonsko drželo za války zhruba 12 tisíc zajatců, kteří museli otročit na více než 50 místech; desetina jich při tom zemřela. Už před lety se za to omluvila japonská vláda, dosud ale žádný z japonských podniků.

„Jménem celé firmy se hluboce omlouvám za tragické události, které provázejí naší historii. Společnost už vydala písemné prohlášení, v němž se mimo jiné zavazuje k takové politice, aby se nikdy nic podobného neopakovalo,“ prohlásil zástupce firmy Mitsubishi Hikaru Kimura na slavnostním obřadu v losangeleském Muzeu tolerance, které je součástí centra Simona Wiesenthala.

Někdejší zajatce Japonců zastupoval nyní 94letý bývalý americký voják James Murphy. Omluvu představitelů firmy označil za upřímnou a kajícnou. „Je to slavný den. Na ten jsme čekali 70 let,“ řekl muž, který byl nucen pracovat za těžkých podmínek v měděných dolech Mitsubishi. Spolu s dalšími přítomnými vyjádřil naději, že podobný krok učiní i další japonské podniky, které dělaly totéž.