Chorvatský soud kvůli chybám zrušil dva rozsudky nad expremiérem

Záhřeb – Hned dva rozsudky nad expremiérem Ivem Sanaderem zrušil chorvatský ústavní soud kvůli vážným procesním chybám. Týkají se údajné korupce v oblasti energetiky a bankovnictví. Sanader ale vězení neopustí kvůli aktuálně probíhajícímu třetímu procesu, ve kterém podal odvolání proti vysokému trestu.

V jedné kauze byl Sanader odsouzen za přijetí úplatku deseti milionů eur (270 milionů Kč) od maďarského ropného koncernu MOL za získání většinového podílu v chorvatské rafinerii INA. Tento verdikt loni v odvolacím řízení potvrdil nejvyšší soud, který však desetiletý trest vězení expremiérovi o půldruhého roku snížil. 

Ve druhém případě byl Sanader odsouzen za přijetí úplatku od rakouské banky Hypo Alpe Adria Group. Podle obžaloby Sanader v polovině 90. let ještě jako náměstek ministra zahraničí při jednání o úvěru od této banky přijal 3,6 milionu kun (téměř 13 milionů Kč) jako nezákonnou provizi. 

Ivo Sanader před soudem
Zdroj: ČT24

Přestože ústavní soud uvedené verdikty zrušil, Sanader podle deníku Večernji list vězení neopustí. Čeká totiž na odvolací řízení v jiném procesu známém jako korupční aféra Fimi media. Protože v první instanci dostal loni v březnu devět let vězení, tedy trest vyšší než pět let, zůstává v souladu s normami chorvatského trestního práva ve vazbě, která může trvat až do odvolacího řízení. Jeho termín ale nejvyšší soud zatím nestanovil.

Tento proces se týkal braní úplatků v letech 2003 až 2009 nejen expremiérem, ale i dalšími činiteli Sanaderovy tehdy vládnoucí strany Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Provinilci podle obžaloby získali od „dárců“ za fiktivní či předražené služby nejméně devět miliard eur (přes 243 miliard Kč).

Vydáno pod