Afrika přišla o nejslavnějšího lva, turista si zaplatil jeho odstřel

Harare - Život nejslavnějšího lva Afriky skončil pod rukama španělského turisty. Tělo třináctiletého Cecila, který byl hvězdou národního parku Hwange v Zimbabwe, se našlo stažené z kůže a bez hlavy na okraji rezervace. Po Španělovi, který za zastřelení zvířete zaplatil strážcům parku, pátrá policie.

„Smrt Cecila je tragédie nejen proto, že byl symbolem Zimbabwe, ale protože musíme počítat také se smrtí jeho šesti lvíčat. Nový samec smečky je nenechá naživu, aby získal lvice k páření,“ řekl vedoucí ochránců přírody v Zimbabwe Johnny Rodrigues.

Cecil nosil obojek s GPS údaji, které umožňovaly sledovat jeho pohyb. Díky němu se podařilo zjistit, že lovec s průvodci Cecila vylákali na návnadu mršiny mimo rezervaci a střelili ho šípem. Potom ho mnoho hodin stopovali, než Španěl umírající zvíře zastřelil. Podle Johnnyho Rodriguese měla tato metoda legalizovat odstřel. Zvíře se pomocí návnady dostane z chráněného území a turisté ho pak „legálně“ zabijí.

Španěl za zabití Cecila zaplatil 1,5 milionu korun

Podle Rodriguese už byli zatčení dva průvodci, kteří provázeli střelce, ale Španěl dopadený ještě není. Za možnost zabít Cecila prý strážcům parku zaplatil 50 tisíc eur (1,5 milionu korun). Případem se už zabývá zimbabwský svaz profesionálních lovců a průvodců, který přiznal, že jeho lidé byli do případu zapojeni.

Španělská organizace ochránců přírody Chelui4lions nyní usiluje o to, aby se zabránilo dovozu Cecilovy hlavy jako trofeje do Španělska. „Co je to za pitomou osobu, která chce zabít úžasného dospělého lva, jehož si fotografovali všichni návštěvníci parku? Stydíme se, že jsou ve Španělsku hloupí boháči, kteří si zaplatí za zabití divoce žijících zvířat,“ řekl mluvčí ochránců Luis Muñoz.

Podle průvodce Bryana Orforda, který v Hwange pracoval, byl Cecil největší turistickou atrakcí parku. Skupina turistů prý za den pozorování a možnosti fotografovat zaplatila 8 tisíc eur, takže to, co zaplatil střelec za zabití Cecila, by se do pokladny parku dostalo za pět dní z poplatků za pozorování.

Výzkum zahájený před 16 lety Oxfordskou univerzitou sleduje úmrtnost lvů zabitých v blízkosti národního parku. Za dobu pozorování bylo zabito 34 ze 62 označených lvů, 24 z nich zabili sportovní lovci. Lov lvů má dopad na život celých smeček, vede totiž k zabíjení lvíčat ve chvíli, kdy mrtvého lva nahradí mladý samec.