Paleontologové objevili fosilii čtyřnohého suchozemského hada

Londýn - Jedinečným nálezem se mohou pochlubit britští vědci. Dvaceticentimetrová fosilie čtyřnohého hada stará 113 milionů let a pocházející ze severní Brazílie vyvrací teorii, že dnešní hadi jsou vodního původu. Již v minulosti paleontologové nalezli několik fosilií, které měli zakrnělé zadní končetiny. Tento nález je ale vůbec první, který ukazuje, že hadi měli končetiny čtyři a aktivně je používali.

Zkamenělina, která se do muzea v západobavorském Solnhofenu dostala ze soukromé sbírky a byla zde vystavená mezi brazilskými fosiliemi pod štítkem „neznámá“, jeví typické rysy hada. Má podobně stavěnou páteř, stejně zahnuté zuby i stejně pružnou čelist. Navíc má ale čtyři krátké končetiny s dlouhými hubenými prsty a malými drápy. Ty neměly sloužit k chůzi, ale k uchopení kořisti. Od toho se odvíjí i latinský název hada Tetrapodophis amplectus, uvedli vědci v časopise Science.

„Jedná se o dosud vůbec nejprimitivnějšího známého hada,“ říká Nick Longrich z univerzity v britském Bath. „Je jasné, že není vodní.“ Ocas hada není přizpůsobený k pohybu ve vodě a nenese ani náznaky toho, že by někdy nesl ploutve. To vše vyvrací teorii mnoha odborníků, kteří zastávají názor, že hadi pocházejí z vody.