Mont Blanc je pod dohledem

Mont Blanc - Vědeckou stanici s kamerou umístili italští vědci k vrcholu Mont Blancu. Zařízení ve výšce 4750 metrů horolezcům neustále ukazuje počasí na špičce Evropy, a může tak zachraňovat životy. Pomůže nejen alpinistům, ale i ekologům, kteří bojují se sesuvy půdy způsobenými globálním oteplením.

Na Mont Blanc dohlíží vědecká stanice (zdroj: ČT24)

Zařízení nijak nezasahuje do okolní krajiny a pohání je sluneční energie. Měří kromě jiného teplotu, atmosférický tlak nebo sílu větru. „Stanice je schopna posílat data prostřednictvím satelitu i přes mobilní síť. Je v tomto ohledu zcela nezávislá,“ říká italský ekolog Umberto Morra di Cella. Zařízení je kromě toho možné rychle rozebrat a v případě potřeby zmizí bez jediné stopy.

Vědecká stanice patrně pomůže nejen horolezcům, ale i vědcům. Hory ohrožené změnou klimatu a globálním oteplováním ale zachránit nedokáže. Nejvyšší hora Evropy totiž trpí táním. Sněžné stěny drží pohromadě díky ledu, a ten když taje, dochází k nestabilitě kamenných struktur. Jen v letech 2007 až 2012 zaznamenali badatelé v Alpách na 250 sesuvů půdy a pohybu uvolněných kamenů. Štít Drus v masivu Mont Blancu přišel například vlivem tání o některé přístupové trasy.