Potopený symbol bratrovražedného boje v Izraeli se hledá už 67 let

Tel Aviv - Skupina izraelských historiků a nadšenců se snaží vypátrat vrak slavné lodi Altalena. Plavidlo s několika tisíci tun výzbroje na palubě se potopilo před 67 lety během války za izraelskou nezávislost. Nestalo se přitom obětí arabského, nýbrž židovského útoku. Loď, která 22. června 1948 dorazila do Izraele se 4,5 tisíci tunami výzbroje a tisícovkou bojovníků z Francie, nechala potopit prozatímní vláda Izraele.

V pozadí konfliktu byl nelítostný souboj novopečeného premiéra Davida Ben Guriona s vůdcem pravicové opozice Menachemem Beginem. Loď Altalena se zbraněmi darovanými ve vší tajnosti francouzskou vládou patřila Beginově milici Irgun - nechvalně proslulé mimo jiné i řadou teroristických útoků. Ben Gurion chtěl ukázat, že prozatímní vláda je jedinou mocí v novém státě, a myslel si, že Begin ji se svým Irgunem chce svrhnout. Politická roztržka navíc vypukla uprostřed války proti pěti arabským armádám, které Izrael napadly hned po jeho vyhlášení. V době, kdy se Altalena přiblížila k břehům, panovalo právě příměří.

Irgun i armáda se dohodli, že loď s posilami a zbraněmi je třeba vyložit v utajení. Altalena proto zamířila do tajného přístaviště v ústí potoka Alexander. Už krátce po vyložení většiny zbraní ale mezi oběma židovskými skupinami vypukla přestřelka. Poškozená loď se vydala do Tel Avivu, kde měl pravicový Irgun velkou podporu. Armáda ale nechala na mořské promenádě rozmístit děla. Krátce nato granát pronikl do podpalubí a zasáhl uskladněnou munici. Znovu se rozpoutala prudká palba.

„Pálili na nás bez přestání - i na raněné. Ty zabili nebo zranili ještě víc. Kdykoliv jsem zdvihl ruku, ozvala se dávka z kulometu,“ vzpomíná člen Irgunu a svědek události Joske Nachmias. „Begin běhal po palubě a řval: 'Nestřílejte zpátky. Nedovolím zničení třetího židovského chrámu!' Řekl jsem mu: 'Můj veliteli, skoč do vody!' On na to: 'Ne, ne, zůstanu na lodi, dokud vy všichni nebudete v bezpečí!' Tak jsem na něj se dvěma chlapy násilím nacpal plovací vestu. I na nohy - nevěděl jsem, jestli umí plavat. A shodil jsem ho přes palubu.“

Historici stále pátrají po vraku Altaleny (zdroj: ČT24)

Občanská válka nakonec nevypukla, když Irgun ustoupil. Ben Gurion poté nechal vyhořelý vrak odtáhnout na hlubinu. Místo jejího mořského hrobu je i po 67 letech neznámé.

V místech, kde se Altalena potopila, je dnes oblíbená telavivská pláž. Bratrovražedný boj, který pouhých pět týdnů po vyhlášení nezávislého státu vzal 19 životů, dnes připomíná pouze skromný památník. Jméno potopené lodi ale dodnes symbolizuje hluboký rozkol mezi izraelskou pravicí a levicí.

Vydáno pod