Našel se Nemo: Je mu 11 a bojuje za přežití navažštiny

Los Angeles - Indiáni Navaho svým jazykem zachránili za druhé světové války tisíce amerických vojáků: vyvinuli kód, který se Japoncům nepodařilo rozluštit. Teď se ale boj vede o přežití jejich jazyka a zbraní se v něm stal i populární dětský film o malé rybce Hledá se Nemo.

Vybrat navažský hlas pro malou rybku Nema nebylo vůbec lehké. Většině rodilých mluvčích je nad 40 let a jazyk největšího amerického domorodého kmene mezi mladými nebezpečně mizí. Pro roli se nakonec našel 11letý Quinton Kien, který je jedním z nejmladších rodilých mluvčích navažštiny. To, co se naučil od babičky, teď předává dál a podle svých slov chce filmem o Nemovi propagovat svoji mateřštinu.

Casting se studiu Disney podařil i díky spolupráci s Muzeem navažského národa. Dalším oříškem byly osobitosti domorodého jazyka. „Zní trochu jako staccato. Má hodně krátkých pauz v jazyce, a proto je těžké trefit se do pohybu pusy,“ vysvětluje šéf dabingu Disneyho studií Rick Dempsey. Studia ale věří, že úsilí stojí za to. Navažská varianta původních Hvězdných válek se před dvěma lety stala trhákem.

Quinton Kien propaguje rodnou navažštinu (zdroj: ČT24)

Navažština se na plátně proslavila i díky hollywoodskému Kódu Navajo z roku 2002. Ten oslavoval 29 indiánů, kteří za druhé světové války vymysleli pro americkou armádu šifru. Japonci ji neprolomili i proto, že navažština neměla písmo. V Muzeu navažského národa doufají, že počiny jako Hledá se Nemo pomohou popularizovat jazyk i mezi mladými a že národ, který prošel násilnou asimilací, ale přesto neváhal bojovat za Spojené státy, přežije i tohle kritické období.