Polskému zákonu o oplodnění in vitro nestojí už nic v cestě

Varšava – V Polsku po vzrušených debatách vstoupí v platnost zákon o umělém oplodnění metodou in vitro (IVF) poté, co jej schválily obě komory parlamentu a nyní jej i podepsal prezident Bronislaw Komorowski. Polsko zákon schválilo jako poslední země EU, byť se proti němu důrazně staví konzervativní pravicová opozice a vlivná katolická církev.

Metoda in vitro, při níž spermie oplodní vajíčko mimo tělo ženy, se v Polsku používá už delší dobu, nicméně dosud ji neupravovaly žádné právní předpisy. Přitom tato otázka se podle médií v zemi dotýká zhruba půldruhého milionu párů.

Nový zákon nyní zejména zakotvuje, že metodu mohou využít manželské i nesezdané páry, pokud jim po dobu 12 měsíců nepomohou jiné postupy. Každý pár může získat nejvýše šest oplodněných vajíček. Ta, která nebudou využita původním párem, mohou být po 20 letech nabídnuta někomu jinému, ale nesmějí být zničena.

„Tento zákon je očekáván velkou většinou Poláků, proto jsem ho podepsal,“ prohlásil Komorowski. Zároveň ale sdělil, že se obrátí na ústavní soud se žádostí, aby zaujal stanovisko ke kontroverznímu článku zákona, který umožňuje odebrání reprodukčních buněk u osob, jež nejsou schopny vyjádřit s tím souhlas. Tento prezidentův postup ovšem nebrání tomu, aby právní předpis vstoupil v platnost tři měsíce po podpisu hlavou státu.

Konzervativní opozice v čele se stranou Právo a spravedlnost (PiS) tvrdí, že zákon odporuje ústavě, protože povoluje selekci embryí, otevírá dveře k IVF pro homosexuální páry a umožňuje náhradní mateřství, které není v Polsku upraveno zákonem. PiS bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského se již nechalo slyšet, že v případě svého vítězství v blížících se parlamentních volbách bude hledat cestu ke zrušení zákona. Volby se mají konat 25. října a průzkumy mínění naznačují, že opozice zřejmě zvítězí.

K rozhodnutí Komorowského se ve speciálním prohlášení vyjádřila i polská biskupská konference. „Katolíci podobně jako v případě potratů nemohou podstupovat oplodnění in vitro, kromě jiného proto, že za cenu narození jednoho člověka jsou ničeny jiné nenarozené děti,“ uvedli biskupové. Prosí také „katolíky a všechny lidi dobré vůle, aby chránili každý lidský život od okamžiku početí“.

Komorowski ve funkci hlavy státu skončí 6. srpna. Úřad předá představiteli konzervativní pravice Andrzeji Dudovi, který ho porazil v květnových volbách.