Čínský disident Aj Wej-wej dostal po letech svůj pas zpět

Peking - Čínské úřady vrátily po čtyřech letech pas čínskému výtvarníkovi a oponentovi vlády Aj Wej-wejovi. Aj o tom sám informoval dnes, když na Instagram umístil svou fotografii s pasem v ruce a textem Dnes jsem dostal zpět svůj pas.

Zpravodajka ČT: Oficiální zdůvodnění zřejmě Aj Wej-wej nedostal (zdroj: ČT24)

Aj Wej-wej je otevřeným kritikem porušování lidských práv v Číně. Strávil 12 let v USA, ale v roce 1993 se vrátil do Číny. Roku 2011 byl zatčen a téměř tři měsíce vězněn bez obvinění. Tehdy mu také úřady zabavily pas. V Číně byl obviněn z daňových úniků a dostal pokutu 15 milionů jüanů (asi 58 milionů korun). 

Jeho výtvarné instalace se vystavují po celém světě a letos na podzim by se jeho kompozice připomínající ničivé zemětřesení z roku 2008 a další díla měla objevit v Královské akademii umění v Londýně. Aj expozicí připomíná zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan z roku 2008, kde zemřelo 80 tisíc lidí. Umělec tehdy kritizoval vládu za nekvalitní stavebnictví. Materiálem pro jeho novou kompozici byly zkroucené ocelové tyče z budov poškozených otřesy půdy.