V Indii popravili sponzora krvavých útoků v Bombaji

Bombaj - V Indii popravili muže, který zaplatil přípravu a provedení bombových útoků v Bombaji v roce 1993. Nejtragičtější atentáty v historii země nepřežilo 257 lidí. Vyšetřovatelé považovali Jakuba Memona za jeden z hnacích motorů celého teroristického plánu. Ve vězení strávil dvě desetiletí.

Trest smrti byl vykonán poté, co indický prezident Pranáb Mukherdží zamítl Memonovu žádost o milost. Třiapadesátiletý odsouzenec byl popraven ve věznici ve státě Maháráštra na západě Indie. Ve vězení byl od roku 1994.  

Třináct výbuchů zasáhlo bombajskou burzu, hotely a tržiště 12. března 1993. Exploze tehdy zabily 257 lidí a zranily dalších více než 700 lidí. 

Memon byl jediným ze spolupachatelů bombajských atentátů odsouzeným k smrti. V roce 2007 byl usvědčen, že pomáhal shánět finance na provedení pumových útoků, které otřásly finanční metropolí Indie.

Poprava sponzora útoků v Bombaji
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Rafiq Maqbool

V souvislosti s útoky bylo obviněno celkem osm členů klanu Memonových. Otec rodiny zemřel během procesu, tři její členové byli obvinění zproštěni a další tři si odpykávají doživotní tresty. 

Přední strůjci útoků zůstávají na svobodě

Hlavní osnovatelé nejhorších atentátů v indických dějinách ale dosud nebyli dopadeni. Hlavními podezřelými jsou Jakubův starší bratr Ibrahim Memon řečený Tygr a další významná postava muslimského bombajského podsvětí 90. let - Davúd Ibrahim.