V Gabčíkovu migranty nechtějí? Rakousko dál počítá se slovenskou pomocí

Rakousko nadále věří, že mu sousední Slovensko pomůže s přívalem uprchlíků – navzdory odmítavému referendu v obci Gabčíkovo. Právě tam by podle dosavadních plánů mělo být v budoucnu dočasně soustředěno zhruba 500 uprchlíků. Obyvatelé obce to v nedělním hlasování odmítli, pro slovenskou vládu ale výsledek není nijak závazný. Mluvčí slovenského ministerstva vnitra už dal najevo, že Bratislava příslušnou dohodu s Vídní splní.

Referenda se v Gabčíkovu zúčastnilo přes 58 procent voličů. Na otázku "Jste proti zřízení dočasného utečeneckého tábora pro migranty v účelovém zařízení Slovenské technické univerzity?" jich téměř 97 procent odpovědělo kladně. Rakouské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Rakousko má se slovenskou vládou uzavřenu platnou dohodu. Z Bratislavy prý nejsou "žádné signály", že by se na této dohodě po nedělním hlasování v Gabčíkovu něco změnilo. Oprávněnost tohoto předpokladu potvrdil mluvčí slovenského ministerstva Peter Lazarov. "Prvních 250 uprchlíků přijde v srpnu, dalších 250 pak v září," řekl rozhlasové stanici Österreich 1. Dodal, že s obyvateli Gabčíkova k tomu už nebude veden žádný dialog.

Slovenské ministerstvo vnitra dalo předem na vědomí, že do lidového hlasování nebude zasahovat, protože podle zákona jeho organizace patří do výkonu samosprávy obce. Zároveň ale upozornilo, že v souladu se zákonem není povinno se výsledkem tohoto referenda řídit.

Memorandum o dočasném ubytování 500 migrantů nyní umístěných v rakouském uprchlickém táboře Traiskirchen podepsali ministři vnitra obou zemí Robert Kaliňák a Johanna Miklová-Leitnerová 21. července ve Vídni. Agentura APA v této souvislosti napsala, že 250 by jich mělo na Slovensko dorazit v srpnu a zbylých 250 v září.

Ministři vnitra podepsali dohodu 21. července
Zdroj: ČTK/AP

Uprchlické tábory v Rakousku jsou přeplněné. Největší z nich, Traiskirchen, koncem minulého týdne oznámil, že v něm žije už více než 4000 běženců. Původní kapacita tohoto zařízení je přitom poloviční.

  • Rakousko patří k evropským státům, které mají velké problémy s přívalem migrantů z Blízkého východu a z Afriky.
  • Počet žadatelů o azyl v této alpské zemi vzrostl v první polovině letošního roku na 28 400, což je mnohem více než za celý loňský rok.
Události, komentáře: Strach z uprchlíků? (zdroj: ČT24)