USA obnovily vojenskou spolupráci s Egyptem

Spojené státy a Egypt obnovily strategické bezpečnostní partnerství. Do Káhiry přiletěl dohodu podepsat americký ministr zahraničí John Kerry. Spolupráce byla přerušená kvůli napjaté politické situaci v zemi po začátku tzv. arabského jara. Kerry mimo jiné ocenil nedávnou dohodu mocností s Íránem jako moment, který pomůže zvýšit bezpečnost na Blízkém východě.

Kerry dorazil do egyptské metropole ke své první zastávce blízkovýchodního turné záhy poté, co USA doručily Egyptu osm letadel F-16 v rámci dohodnuté vojenské podpory, která byla v minulých letech rovněž pozastavena. „Je mimo veškerou pochybnost, že vídeňský plán, pokud bude uveden do praxe, přinese Egyptu a dalším zemím v této oblasti zlepšení bezpečnosti,“ řekl Kerry k dohodě o omezení íránského jaderného programu na tiskové konferenci po jednání se svým protějškem Samím Šukrím.

Uvedl rovněž, že hovořil s egyptskými představiteli o „zesílené pohraniční spolupráci“ s ohledem na současnou situaci v Libyi, kde extremisté využívají chaos v rozdělené zemi k posilování svých pozic.

Řada amerických zákonodárců před cestou vyzvala ministra, aby v rozhovorech s egyptským vedením nastolil témata porušování lidských práv včetně zatýkání odpůrců režimu bývalého generála Sísího a nepohodlných novinářů nebo masových politických procesů.

Jednání egyptské a americké diplomacie
Zdroj: ČTK/AP

Právě kvůli autoritářskému přístupu režimu a násilnému potlačování demonstrací po svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího USA před dvěma lety dočasně pozastavily vojenskou pomoc Egyptu, kterou obnovily až na jaře. Podle vzájemné dohody by měla dosahovat výše 1,3 miliardy dolarů (téměř 32 miliard korun) ročně.

Podle obou ministrů došlo během dnešního jednání i na otázky lidských práv a svobod. Zatímco Šukrí uvedl, že v Egyptě není žádný novinář vězněn kvůli své práci, Kerry zdůraznil, že místní úřady by měly v přístupu k oponentům režimu rozlišovat mezi těmi, kteří používají násilí a mírumilovnými kritiky. Šéf americké diplomacie rovněž prohlásil, že následující měsíce před parlamentními volbami v Egyptě ukážou, zda dokáže režim vyvážit boj proti terorismu a lidská práva.

Vydáno pod