V Německu letos požádalo o azyl už 300 000 lidí

Již více než 300 000 žadatelů o azyl přijalo od počátku letošního roku Německo. Píše o tom německý list Die Welt. Berlín letos očekává rekordní nápor běženců, přinejmenším dvojnásobek oproti loňskému roku.

Konzervativní deník s odvoláním na údaje z páteční telefonické konference ministrů vnitra 16 spolkových zemí napsal, že „zaregistrováno už bylo 302 415 žadatelů o azyl“. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) ale vykazuje jen 258 000 žadatelů. Tento rozpor vysvětluje Die Welt tím, že spolkové země ještě nezaslaly na federální ústředí všechny údaje, a tak je BAMF nemohl zpracovat a zahrnout do souhrnného čísla.

Letos v prvním pololetí požádalo o azyl v Německu 179 000 lidí, což představovalo oproti roku 2014 nárůst o 132 procent. Za celý loňský rok požádalo v Německu o azyl zhruba 202 000 lidí, což bylo o 60 procent více než v předchozím roce. BAMF byl nedávno nucen zvýšit odhad letošního počtu žadatelů o azyl ze 450 000 na půl milionu – a podle tisku prý „interně“ už počítá s 600 000 běženci.

Spolkové země nesou hlavní část nákladů, které vznikají při příchodu žadatelů o azyl. V loňském roce na tyto účely vyplatily 2,2 miliardy eur (60 miliard Kč), letos částka dosáhne přinejmenším pět miliard eur (135 miliard Kč). Spolková vláda přispívá zemím na péči o uprchlíky jednou miliardou eur (27 miliardami Kč). Bavorský zemský premiér Horst Seehofer vyzval, aby se tato částka „přinejmenším zdvojnásobila“.

Německo patří mezi evropské země, které nejvíc přitahují uprchlíky. Převaděči dopravují běžence do Německa i přes české území.

Situaci zhoršuje i to, že spolkové úřady nebyly na velký nápor žadatelů o azyl připraveny a nestíhají o žádostech rychle rozhodovat. Kromě uprchlíků z válečných oblastí na Blízkém východě přichází do Německa i velké množství lidí ze západního Balkánu, zejména z Kosova. Tito evropští běženci tvoří až 40 procent všech žadatelů o azyl. Šanci na získání azylu má jen zlomek z nich, protože německá vláda označila západní Balkán za bezpečnou oblast. Jejich příliv však zpomaluje rozhodování v azylovém řízení i u ostatních běženců.

Příliv uprchlíků vyvolal v některých regionech napětí. Proti stávajícím či chystaným ubytovnám pro uprchlíky bylo v prvním pololetí zaznamenáno už 202 útoků, tedy stejně jako za celý loňský rok, poznamenala agentura AFP.