Museli podezřelí zemřít? ptají se aktivisté půl roku po zásahu ve Verviers

Šlo zřejmě o dlouho připravovanou akci, šokující útoky ve Francii několik dnů předtím však přinutily belgické protiteroristické jednotky konat. Při operaci komanda ve městě Verviers zemřeli dva navrátilci ze Sýrie. Právě na detailní zmapování podezřelých poukazuje belgická Liga lidských práv a ptá se, zda museli dotyční při zásahu opravdu zemřít.

Padesátitisícové město Verviers leží u hranic s Německem a Nizozemskem. Belgické zásahové služby zde zasáhli v domě, kde se měli ukrývat tři islámští radikálové po návratu ze Sýrie. Podle spisu měli připravovat útok na policejní stanici, policie tak po atentátech v sousední Francii vše uspíšila. Tím spíš, že podle náznaku tajných služeb byli islamisté v kontaktu s útočníky z Paříže – zejména Amedym Coulibalym kvůli získávání zbraní.

Při samotném zásahu v noci 15. ledna zemřeli dva z podezřelých radikálů, další byl zraněn a zadržen. V jejich domě se našly kalašnikovy, výbušniny i pistole. Mnozí z místních obyvatel tak cítí po lednové policejní akci spíše úlevu. "V téhle části města nebylo málo teroristů ani extrémistů, takže byli zabití. Tak to prostě je," poznamenala žena žijící ve městě.

Zásah policie ve Verviers
Zdroj: ČTK/AP

"Policie měla vše naplánované… Proč zabíjela?"

Tito lidé byli sledovaní, známí. Vědělo se, kde bydlí, kam se pochybují… Když bylo tolik policejních sil, proč je nešlo zatknout na ulici tak, aby si toho nikdo nevšiml?"
Jeanine Chaineuxová
koordinátorka, Liga lidských práv

Mnohem skeptičtěji ale celou akci zpětně hodnotí belgická Liga lidských práv. Polemizuje s tím, zda bylo skutečně nutné podezřelé při zásahu zabíjet. Z jejich řad už vzešel návrh na nezávislé prošetření. Belgická policie i prokuratura v Bruselu ale odmítla kritiku komentovat s tím, že vyšetřování případu stále probíhá.

Belgie už loni zažila útok na židovské muzeum přímo v centru Bruselu. O život tehdy přišli izraelští manželé, kteří přijeli do Bruselu jako turisté, a Francouzka, která v muzeu pracovala jako dobrovolnice. Čtvrtou obětí osamoceného střelce, jenž si oběti vybíral náhodně, se stal čtyřiadvacetiletý Belgičan, který byl v muzeu také zaměstnaný.

Útok vyvolal pobouření v Belgii i v zahraničí. V souvislosti s útokem byl zadržen Francouz Mehdi Nemmouche, který v minulosti údajně mučil lidi zajaté islamisty v Sýrii.

Liga lidských práv chce nechat přezkoumat zásah ve verviers (zdroj: ČT24)
  • Islamista Mehdi Nemmouche 24. května 2004 zastřelil čtyři lidi při útoku na židovské muzeum v Bruselu. Pachatel je Francouz a zatčen byl v Marseille. Později byl vydán do Belgie. Odsouzen dosud nebyl.
  • V žádné jiné zemi není v přepočtu na počet obyvatel tolik radikálů, kteří se vydali bojovat do syrské občanské války, informoval loni britský magazín The Economist. Podle aktuálních informací analytického střediska Brookings tak učinilo až 650 bojovníků z Belgie.
  • Ve městě Verviers, kde se odehrál lednový incident, žilo tehdy podle belgické televize RTL-Info až deset navrátilců ze Sýrie. Verviers má zhruba 50 tisíc obyvatel; leží východně od belgického Lutychu a zhruba 35 kilometrů na jihozápad od německého města Cáchy.
  • Jeden z pařížských útočníků Amédy Coulibaly, kterého v lednu zabila francouzská policie, měl kontakty v Belgii. Jeden muž z jihobelgického Charleroi zhruba před rokem jednal s Coulibalym o koupi automobilu a zbraní. Policie podle belgických médií u podezřelého našla příslušné dokumenty.