Deset změn v řecké vládě - odcházejí odpůrci reforem

Atény - Deset změn ve vládě provedl podle očekávání řecký premiér Alexis Tsipras. Kabinet opouštějí odpůrci reforem, především pak dosavadní ministr životního prostředí a energetiky a vůdce levého křídla strany Syriza Panajotis Lafazanis. Nahradí ho dosavadní šéf resortu práce Panos Skurletis.

Tsipras provedl celkem deset změn, zejména na pozicích náměstků ministrů v pozici právoplatných členů vládního týmu. Vyplývá to ze seznamu členů nového kabinetu, který představil úřad řecké vlády. Tu opouštějí především odpůrci úsporných reforem dohodnutých s mezinárodními věřiteli, kteří tím podmínili další balík finanční pomoci předlužené zemi. Odcházející Lafazanis podobně jako tři desítky jeho spolustraníků hlasoval ve čtvrtek v parlamentu proti prvnímu balíku slíbených reforem zejména v oblasti daní.

Na svém místě zůstává naopak například ministr financí Euklidis Tsakalotos, který nahradil svého předchůdce a člena tábora odpůrců reforem Janise Varufakise už počátkem měsíce. Náměstkyni Nadiu Valavaniovou, která kvůli odporu k změnám odstoupila dobrovolně již dříve v tomto týdnu, nahrazuje Tryfon Alexiadis.

Koaliční partneři ze strany Nezávislí Řekové, kteří ve čtvrtečním hlasování Tsiprase podrželi, dostali za odměnu více míst mezi náměstky. Ministr obrany Panos Kammenos byl potvrzen ve své funkci.

Složení přísahy kabinetu se zatím odkládá kvůli kritické situaci v zemi vyvolané více než pěti desítkami požárů, které zuří zejména v centrální a jižní části země.

Řecký parlament a kouř z požárů v okolí Atén
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Řecký parlament ve čtvrtek nad ránem většinou hlasů schválil první strukturální reformy, které požaduje eurozóna výměnou za příslib nového mezinárodního záchranného programu. Reformy ale prošly jen díky podpoře opozice poté, co je z vládního tábora čítajícího 162 zákonodárců podpořilo jen 124 poslanců. Celkem 38 zástupců Syrizy hlasovalo proti nebo se zdrželo hlasování.

V táboře odpůrců reforem byli zejména zástupci levého křídla vládní strany včetně Varufakise, předsedkyně parlamentu Zoi Konstantopuluové nebo Lafazanise. Ruku pro reformy nezvedl ani náměstek ministra sociálního zabezpečení Dimitris Stratulis, náměstek ministra obrany Kostas Isychos nebo Valavaniová.

Chování řeckých vládních politiků v posledních devíti měsících stálo zadluženou zemi podle odhadů agentury Reuters asi třetinu ročního výkonu ekonomiky. Ztracenou produkci, pokles hodnoty akcií a ztrátu kapitálu bank vyčíslila na 63 miliard eur. Na vině je odklon vlád od reforem a spolupráce s věřiteli. Ti teď podle agentury budou muset Řecku půjčit asi třikrát víc, než se ještě loni předpokládalo.

Z řecké vlády odcházejí odpůrci reforem (zdroj: ČT24)